Desítky životů prožívá hrdinka románové hříčky

Kate Atkinsonová

Kate Atkinsonová Zdroj: Profimedia.cz

Mezi řadou literárních cen udělovaných v Británii patří Costa Award k těm nejpopulárnějším. Vítězné knihy totiž nemají být jen literárně kvalitní, ale i čtenářsky přívětivé. Cena s odměnou pět tisíc liber se uděluje v pěti kategoriích (román, debut, biografie, poezie a kniha pro děti), z nich pak vzejde hlavní vítěz.

Kniha Život za životem od Kate Atkinsonové, vítěz kategorie nejlepší román, loni na celkové prvenství nedosáhla. Přesto jde o tak výbornou ukázku chytrého čtivého bestselleru, že můžeme být velmi rádi, že vyšla už i v českém překladu.

I když příběh Angličanky Ursuly zabírá přes 400 stran, odvíjí se v poměrně rychlém tempu, zvlášť na začátku knihy. Vlastně nejde o jeden příběh, ale o víc verzí jednoho osudu. Ursula se totiž po každé své nešťastné smrti znovu narodí – ve stejné spokojené středostavovské rodině v zimě 1910. Nejasné pocity ohrožení a matoucího déja vu ji pak varují před nebezpečím, které se jí už jednou stalo osudným, a každá Ursulina existence je tak jiná, někdy jen v detailech, jindy radikálně.

Kate Atkinsonová se tak baví praktickou ukázkou filozofie o paralelní existenci časových rovin, která nakonec vede k příliš unikavé, zároveň ironicky znejišťující pointě. Román se originálně a šířeji může vyjádřit k malé i velké historii Evropy v první polovině 20. století. Jak prolog, v němž se Ursula chystá zabít Hitlera, oznamuje, hlavním tématem knihy bude ničivý dopad násilí v jakékoli podobě. Detailní popisy Londýna během německých náletů, spolu s jednou kapitolou s podobným soucitem a smutkem připomínající zkázu v Německu, jsou srdceryvné. Autorka ani ve velkých ranách dějin neztratí z dohledu ságu jedné rodiny, jejíž členy popisuje s lehkostí, výstižně a v řadě případů s láskou. Díky tomu jednotlivé postavy mohou rychle a pevně přirůst k srdci i čtenářům. (Speciální místo má mezi nimi Ursulin mladší brat Teddy, použitý později jako symbol válečné tragédie – nová kniha Atkinsonové má být právě o něm.)

Spleť událostí, v nichž se vyplatí dávat pozor na detaily, se stále zahušťuje, Atkinsonová se v ní však neztratí. Nové perspektivy na stejné postavy jim dodávají na zajímavosti, příběh stále se vracející na začátek může pořád překvapovat a osudy zkoušené a literárně vzdělané Ursuly umí strhnout, napnout, pobavit i dojmout. Život za životem ukazuje množství, význam i omezení voleb, které dělá každý člověk – i každý autor románu.

Kate Atkinsonová: Život za životem
Vydavatel: Argo, 2014
Překlad: Daniela Theinová
Hodnocení: 90 %