Děti v pohádkách objevují krásy města 

Po oblíbených Vodnických pohádkách, které budějovické děti i jejich rodiče lákají k výletům k Vrbenským rybníkům, napsal Jaromír Sypal další dětskou knížku. Jmenuje se Pohádky z pohádkového města.

Ačkoli se devětasedmdesátiletý autor netají tím, že se příběhy odehrávají v Českých Budějovicích, známá místa přejmenoval. „Chtěl jsem, aby to zajímalo i čtenáře odjinud,“ vysvětlil. Pohádky vypráví z nadhledu Černá alias Bílá věž, která město chrání. Bydlí na ní i koza Matylda, která ráda chodí na tržiště ke kostelu. Řeky dostaly jména podle žluté a modré barvy.
Budějovice má Sypal, který je významnou osobností jihočeského divadelnictví, prochozené křížem krážem. Neomrzely se mu. „Jsem ten, který se zakouká. Protože zakoukat se třeba do Panské uličky, to už je samo o sobě pohádka,“ dodal.
Schopnost zadívat se ho spojuje s dětmi, protože mají velký smysl pro detail. Například při besedě v základní škole Vltava ho žáci překvapili, jak dobře znají krajinu z Vodnických pohádek. Učitelky totiž s nimi chodí podle této knihy k rybníkům na výlety a totéž dělají i mnozí rodiče.
V nové knize je jedenadvacet pohádek a stejně jako tu předchozí ilustrovala Jihočeška Zdeňka Študlarová. V Českých Budějovicích vyrostla, nyní kreslí pravidelně například do časopisu Mateřídouška. Sypalovy texty ji inspirují. „Jakmile tyto pohádky čtu, už mi běží před očima obrázky jako film,“ líčí výtvarnice.