Developeři i realitní kanceláře hlásí mírné oživení rezidenčního trhu

Nové byty šly loni v Praze na odbyt lépe než v roce 2009, tvrdí většina velkých developerů. Podle statistik Ekospolu, patřícího mezi čtyřku největších pražských developerů, se vloni prodalo 2691 nových bytů, což je meziroční nárůst zhruba o 39 procent.

Podle analytika Aleše Michla z Raiffeisenbank ale realitní trh ještě zdaleka vyhráno nemá. „Když vidím, že míra nezaměstnanosti je v ČR na 9,6 procentech, pak stále může přibývat nucených dražeb zástav nesplácených úvěrů – tlak na pokles cen nemovitostí může být ještě velký. V celém regionu střední Evropy nezaměstnanost stále neklesá, realitní trh to může ještě schytat,“ upozornil Michl. Někteří developeři naproti tomu nešetří optimismem. „Vzhledem ke stále nízké sazbě DPH, akčním nabídkám developerských společností a hypotečních bank předpokládáme v tomto roce obdobný až mírně vzrůstající zájem o nákup nemovitostí,“ řekla manažerka Naděžda Ptáčková ze společnosti Skanska.

#####Poptávku prý nastartuje obava ze zvýšené DPH

Obchodní ředitel společnosti Central Group Jiří Vajner považuje za motor nadcházející poptávky obavy ze zvyšování snížené sazby DPH, potom podle něj může přijít znovu pokles prodejů bytů. Růst poptávky před daňovými změnami očekává také mluvčí Finepu Petra Kopecká. Oficiální čísla o prodejích bytů v ČR nejsou, a data developerů se můžou týkat různých skutečností. Někteří označují za prodané byty takové, na které je podepsaná rezervační smlouva, další za prodané jednotky považují až ty, které předají klientům. Jeden byt se navíc může prodávat i několik let. „Klient podepíše koncem roku 2009 rezervační smlouvu na byt. Projekt je ve fázi předprodeje a stavět se začne v roce 2010. V roce 2010 podepíše smlouvu o smlouvě budoucí a kupní smlouvu podepisuje až v roce 2011, kdy je projekt dokončen. Ale byt je veden od roku 2009 jako prodaný,“ uvedla příklad Kopecká z Finepu.

#####Levnější byty pomohly realitkám zvýšit prodeje

[file:8836:small:right]

Většině hlavních realitních kanceláří v Česku se v roce 2010 dařilo mírně zvýšit prodeje bytů. Vliv na to měl hlavně pokles cen staršího bydlení. V případě nových bytů podle prodejců kupující stále přešlapují na místě a čekají, zda nenastane další pokles cen. „Developeři kupující lákají na všemožné akční nabídky, ale stále zůstává velké množství dokončených developerských projektů, o které trh zatím nejeví zájem. To znamená, že pokles cen mírně rozhýbal secondhandový trh, ale bohužel prozatím dostatečně nerozhýbal ten developerský,“ řekl obchodní ředitel Realitní společnosti České spořitelny Miloš Červenka. Pokles cen bydlení zvýšily loňské prodeje bytů zhruba o třetinu největší tuzemské realitní síti RE/MAX. „Pokles cen sehrál určitě svou roli, a to především ke konci roku, kdy naše společnost zaznamenala nárůsty v počtu zrealizovaných obchodů,“ uvedl provozní ředitel společnosti Hanuš Němeček.

#####Ceny půjdou možná ještě dolů

Spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality Miroslav Jonáš soudí, že zvláště u mnoha nových staveb budou muset developeři ještě dál zlevňovat. „Jako jediná komodita na realitním trhu svého dna ale nedosáhly. Poptávka se v tuto chvíli zcela míjí s nabídkou. Reálný pokles cen developerských projektů vidím v horizontu 25 procent,“ poznamenal Jonáš. Proti tomu obchodní šéf Realitní společnosti České spořitelny Červenka už další zásadní pokles cen neočekává. „Ve většině případů jsou ceny nemovitostí na reálných číslech vzhledem k jejich technickému stavu a lokalitě. Právě lokalita hraje velmi důležitou roli v rozdílech cen nemovitostí. V roce 2011 očekáváme stabilizaci cen a ještě větší rozhýbání trhu s hypotečními úvěry,“ řekl. Vývoj na trhu s hypotékami považují realitky za klíčový pro další osud svého podnikání.