Developeři řádí: nakoupit do pivovaru, domů k vysoké peci

Útok na peněženky Severomoravanů chystají místní developeři. V kraji totiž stavějí nebo plánují obří obchodní domy a multikina.

Že by se investoři v Moravskoslezském kraji báli? To rozhodně ne. Alespoň co se týče finančně náročných staveb nad sto milionů korun. U nich se většinou jedná o projekty obřích komplexů, které mají sloužit jedinému cíli. Obchodu, případně službám. Sedmička přináší přehled těch nejvýznamnějších, které developeři chystají či právě dokončují.

Jedním z největších projektů je stavba obchodně-společenského centra Nová Karolina v centru Ostravy. Její první část, obchodně-zábavní centrum, by se měla otevřít už v březnu příštího roku. V něm bude více než 240 maloobchodních a zábavních jednotek.
O dva měsíce později se do obytného domu, který je rovněž součástí komplexu, nastěhují noví nájemníci. Celkově bude mít dům 242 bytů. Jejich prodej začal už na jaře letošního roku.

Moderní kanceláře

Nejlevnější byt v nabídce přijde na necelý milion a dvě stě tisíc korun. Jedná se o 1+kk s balkonem a sklepem. Nejdražší volný byt stojí okolo pěti a půl milionu korun. Za tuto částku člověk dostane 4+kk o výměře 120 metrů čtverečních, a k tomu i velkou terasu.

To v Ostravě není vše. Tvůrcům projektu Nové Karoliny se před létem podařilo opět rozhýbat stavbu administrativní budovy v severovýchodní části. Byla poslední ze tří staveb, kterou museli investoři stopnout kvůli nedostatku peněz.

„Krize zmrazila kancelářský trh v Ostravě i na jiných místech. Vstupem nového partnera a vložením dalšího vlastního kapitálu bude možné projekt dokončit,“ vysvětlil důvody předseda představenstva Passerinvest Radim Passer.

Moderní kancelářské prostory tak přibudou k obchodněně-zábavnímu centru, bytům, novým ulicím a náměstím. „Ostravě tak skutečně roste celá nová část centra města,“ doplnil generální ředitel společnosti Multi Development Luboš Kočí.

Šestipodlažní administrativní objekt je z dílny ateliéru CMC Architects od autorů Víta Másla a Davida Chisholma. Tvoří ho jednotný monoblok s vnitřním průchozím nádvořím se dvěma branami. Architekti jej citlivě zakomponovali do stávajícího rázu okolních budov.

Památka Vysoké pece

Budova nabídne téměř pětadvacet tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch s fl exibilní možností dělení pater. Bude mít navzájem propojené podzemní podlaží sloužící jako parkoviště pro 280 aut. Přízemí nabídne prostor pro maloobchody.

Stavbu zahájila společnost Gemo Olomouc začátkem září. „Dokončení máme v plánu v polovině dubna 2012,“ poznamenal generální ředitel Gema Jaromír Uhýrek.

V příštím roce by se měla zahájit druhá etapa. Ta zahrnuje stavbu dalších bytů a kanceláří kolem hlavního náměstí. A rovněž dopravní napojení do Frýdecké ulice.

Za šedesát miliard korun chce strojírenská firma Vítkovice Holding oživit 253 hektarů areálu Dolní oblasti Vítkovic s tamní národní kulturní památkou Vysoké pece.

„Jde o naprosto ojedinělý záměr. Zčásti počítáme s využitím peněz naší strojírenské skupiny, zčásti bychom rádi získali podporu státu, kraje a města,“ uvedl generální ředitel Vítkovice Holding Jan Světlík.

V místech bývalých průmyslových areálů by podle něj měly vyrůst byty, vědecká a výzkumná pracoviště, vysokoškolský areál, obchody, hotely, kanceláře i například golfové hřiště.

Rovněž se počítá s obnovou historicky cenného objektu šesté energetické ústředny. V ní vznikne Svět techniky, netradiční muzeum fyzikálních zákonů a vzdělávací centrum pro zájemce o technické obory. První viditelné změny v areálu Dolní oblasti začnou už letos, projekt by měl dospět do finále zhruba za sedm let.

Stejné části města se týká přestavba městského atletického stadionu. V několika etapách přijde na zhruba 450 milionů korun. Na jejím konci v roce 2014 bude mít stadion novou krytou východní tribunu, opravené ochozy za oběma brankami, pokladny, vstupy do areálu a další zázemí.

Inovovaný sportovní stánek tak pojme patnáct tisíc diváků. Stavební práce se nezastaví ani při atletických mítincích či případných zápasech Baníku.

Také v Karviné vyroste nový multifunkční komplex v centru města, a sice mezi parkovištěm před obchodním domem při vjezdu od Ostravy až ke křižovatce před sídlem Všeobecné zdravotní pojišťovny. Komplex s názvem Aupark by měl stát více než 600 milionů korun.

Hlavním záměrem radních bylo účelně zastavět centrum a vrátit tam život. Pro záměr se proto hledal investor, který by komplex postavil citlivě s ohledem na blízkou památkovou zónu.

Aupark v Karviné

Zájem nakonec projevila skupina HB Reavis Group. „Výstavbu bychom měli začít v červenci 2012. Ukončit pak v listopadu roku následujícího,“ uvádí Roman Karabelli z HB Reavis Group.

Aupark v sobě bude skrývat mix jednotek pro obchod, služby, gastro a zábavu. „V centru by mělo být téměř dvanáct tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch, což dělá přibližně sedmdesát obchodů,“ dodává Karabelli.

Obyvatelé Karviné se mohou také těšit na novou Regionální knihovnu, která se otevřela už v pátek 11. listopadu. Přestavba ústřední budovy knihovny na společensko-kulturní centrum získala dokonce republikové ocenění. „Přestavba hlavní budovu výrazně rozšířila a spojila s pavilónem vedlejší školy U Studny. Celkově je komplex modernější. Prohlédlo okolí včetně zeleně nebo nových parkovacích míst,“ uvádí ředitelka knihovny Halina Molinová.

Ta si kromě vylepšených služeb pro čtenáře cení nových multimediálních prostor a zmodernizovaného digitálního kinosálu pro šedesát diváků. „V patrech je nová čítárna, umělecká kavárna s hudbou nebo velká letní terasa,“ přibližuje ředitelka. Výčet nových staveb v kraji nekončí. Do listopadu 2012 vybuduje společnost Breda & Weinstein ve spolupráci s developerskou společností Mint Investment nové moderní společenské centrum v Opavě. To už od srpna letošního roku vyrůstá na půdorysu bývalého městského pivovaru Zlatovar v srdci města.

Historický ráz venkovních fasád a pivovarský komín, který vytvoří nevšední architektonickou dominantu centra, by měl zůstat zachovaný. Důkladná přestavba čeká budovy staré i nové sladovny, varnu i spilku. Nově se zastaví prostor horního a dolního pivovarského dvora, kde vznikne jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží centra.

Návštěvníci se mohou těšit na paletu obchodů, služeb, gastronomie, zábavy a volnočasových aktivit. Součástí bude i multikino Cinestar se šesti sály, 3D projekcí a celkovou kapacitou 650 diváků.

Kromě společenského vyžití Opavanů se zlepší i jejich rekreační možnosti. Okolí místního Stříbrného jezera by totiž mělo dostat novou podobu. Změny doznají rovněž samotné břehy jezera.

Úpravy budou citlivé

„Cesty jsou zde nevyhovující, stejně jako bezpečný přístup zejména pro pěší, cyklisty. Pro ně vznikne lávka přes řeku Opavu, která umožní propojení tohoto území s Městskými sady. Pod ulicí Rolnická u zastávek městské hromadné dopravy bude podchod,“ popisuje koordinátor celého návrhu Lubomír Dehner. Terénní úpravy podle něj budou citlivé, aby se neměnil charakter území. Stavaři sníží počet míst, kudy lidé vchází do vody. Ty budou však bezpečnější a ku prospěchu čistoty vody.

„Navrhli jsme také bezpečnostní plovoucí mola, která zvýší bezpečnost plavců. Budou v bezprostřední blízkosti pláží a v místě bývalých ostrůvků,“ dodává architekt Dehner. Celý projekt přijde na 176 milionů korun. S úpravami jezera by se podle předběžných plánů mohlo začít na jaře roku 2013.

Ve Frýdku-Místku vyroste multifunkční centrum na místě víceúčelové sportovní haly u řeky Ostravice. Moderní dvoupodlažní centrum nabídne obyvatelům Frýdku-Místku obchody a restaurace.

Součástí centra má být i multikino a třípodlažní parkovací dům s téměř 370 parkovacími místy. Ta budou sloužit i návštěvníkům přilehlého zimního stadionu. V Havířově se řadí mezi zásadní projekty přestavba městského kina Centrum. Práce za 123 milionů korun by měly skončit na podzim roku 2012. „Ze současné budovy ze šedesátých let má vzniknout nové moderní multifunkční centrum. Interiéry i exteriéry by měly odpovídat potřebám dnešní doby,“ poznamenává mluvčí havířovského magistrátu Eva Wojnarová.

Místo velkého kinosálu vzniknou tři společenské prostory pro návštěvníky. „A sice kinosál pro téměř osmašedesát diváků, kinokavárna a klub, z nichž každý pojme dalších šedesát návštěvníků. Nové kino bude mít nejmodernější kino techniku s digitálním vícekanálovým ozvučením,“ říká mluvčí.

Mramor zůstane

Některé prvky původní stavby zůstanou na svém místě. Jde například o současné mramorové podlahy. Proměnou naopak projde velký stropní lustr ve foyer. „Současný plášť objektu zkrášlí celoskleněná fasáda,“ dodává Wojnarová. Brzy se minulostí stane i krnovský areál továrny na vlněné zboží, později známý jako Karnola. Z něj se stane muzeum varhan a textilu s dalšími expozicemi.

V letošním roce se uskutečnily záchranné práce na památkově chráněné bývalé přádelně, v níž se nachází historicky cenná vzorkovna. „Ta bude základem textilního muzea,“ podotýká mluvčí města Dita Círová. Letos v létě také skončily bourací práce zpevněných ploch a několika zchátralých objektů.

Zachovalá vzorkovna

Nyní radní zvažují způsob, jak v rozumné době zpřístupnit vzorkovnu, která bude základem textilní expozice. Vzorkovna, kde se navrhovaly vzory vyráběných tkanin pro jednotlivé sezony, dodnes zůstává ve stavu z posledního pracovního dne.

„Tedy s funkčním technickým zařízením, s příslušenstvím, s rozpracovanými vzory, a také s bohatou sbírkou vzorníků látek, z nichž nejstarší pochází ze sedmdesátých let 19. století,“ dodává pracovnice Národního památkového ústavu Michaela Ryšková.