Divadlo slaví devadesátiny

Ostrava se o posledním prázdninovém víkendu přenese zpět do minulosti. Ovládnou ji dobový jarmark, herci a kejklíři. Oslavy divadelních narozenin budou velkolepé.

Začínají oslavy devadesátého výročí založení Národního divadla moravskoslezského. Městem projíždí historická tramvaj s hudebníky a v ulicích rozdávají doboví kameloti historické noviny s programem oslav.
V pátek 28. srpna odpoledne ožije Masarykovo náměstí swingem a kankánem, jeho fontánu oživí netradiční vystoupení baletního souboru.

V sobotu se bude slavit od rána. Bude tu jarmark, divadelní představení, kramářské písně, centrem projde také slavnostní průvod. „Zapojí se do něj jízdní policisté v dobových uniformách, kejklíři a komedianti,“ prozradili zástupci divadla.

Oslavy vyvrcholí večer představením Prodané nevěsty přímo na náměstí. „Bude to taková divadelní pouť, stylizovaná do roku 1919, a to se vším všudy, včetně stánků a kostýmů,“ řekl šéf činohry Pavel Šimák.

Důstojnou oslavu si největší ostravské divadlo určitě zaslouží. První představení kočovných herců se sice datuje do roku 1775, ale dalších víc než sto let tu hrály jen občas české a německé divadelní spolky, většinou v hostincích a podobných provizoriích. Teprve v roce 1894 se otevřel český Národní dům (dnešní Divadlo Jiřího Myrona) a německé stálé divadlo dostalo roku 1907 vlastní budovu - dnešní Divadlo Antonína Dvořáka. V červnu 1918 vznikl spolek Národní divadlo moravskoslezské a 12. srpna 1919 zahájilo svou první sezónu - jak jinak než Smetanovou Prodanou nevěstou.

Dnes má Národní divadlo moravskoslezské čtyři tradiční soubory - balet, činohru, operu a operetu a ročně uvádí na obou svých scénách šestnáct až devatenáct premiér.