Do čínských kin přichází film natočený v Česku

Hlavní protagonisté a tvůrci filmu

Hlavní protagonisté a tvůrci filmu Zdroj: Profimedia.cz

Do čínských kin dnes přichází první čínský celovečerní snímek natočený v České republice. Má název Jen my víme kde (Somewhere Only We Know) a je dílem oblíbené režisérky Sü Ťing-lej, která napsala scénář, byla koproducentkou a ztvárnila i jednu z rolí. Chystaná premiéra přilákala už koncem roku na profil filmu na sociální síti Weibo téměř dvě miliardy návštěvníků.

Podle Tomáše Svobody z České filmové komise hledali producenti pro natáčení evropskou metropoli, kam by zasadili děj romantického příběhu o dívce, která na studiích v zahraničí objeví minulost své babičky i svou lásku. „Praha obstála v konkurenci Paříže díky filmovým pobídkám Státního fondu kinematografie, které v kombinaci s malebností města přiměly zahraniční štáb natáčet zde,“ uvedl Svoboda.

Výše pobídky činila 7,8 milionů korun; čínští filmaři v Česku utratili téměř 39 milionů. Na filmu se podíleli i čeští tvůrci; 150členný štáb byl z poloviny domácí a tvořili ho i architekt Milan Býček a kostýmní výtvarnice Katarína Hollá.

„Ačkoli se v tomto konkrétním případě nejedná o závratnou zahraniční investici, ukazuje se další potenciál filmů natáčených u nás - propagace Česka v zahraničí. Nejenže tu filmaři utratí peníze za služby a produkty, ale film se prakticky zdarma stane obrovskou reklamou na Prahu. S tím souvisí očekávaný nárůst turismu a příliv peněz například do cestovního ruchu a s ním spojených služeb,“ komentovala to vedoucí České filmové komise Ludmila Claussová. Připomněla, že zájem o Česko mezi korejskými turisty vzrostl díky seriálu Milenci z Prahy, který se částečně natáčel v české metropoli v roce 2005.

Asijští filmaři tak doplňují ty z Evropy či z Hollywoodu. Úspěch měl například korejský snímek Snowpiercer (Sněhoborec) či snímek stejné provenience Ode To My Father, který bude právě uveden na Berlinale. Kulisy dramatu o korejských mužích, kteří v 60. letech minulého století jezdili pracovat do německých dolů, vytvořily industriální lokace Ostravy - Důl Anselm v Landek Parku, Důl Michal, Dolní oblast Vítkovice a cvičná štola ve Staříči.