Do lesa, k vodě nebo na kolonádu. Na konečné začínají výlety

Louky a lesy, ale také unikátní halu nebo kolonády. To nabízejí konečné zastávky autobusů ve Varech.

„Ať máš klídek, Honzíku,“ přeje vystupující šofér svému staršímu kolegovi, který ho na zastávce Tržnice střídá. Čerstvý řidič autobusové linky číslo jedna poveze krátce po čtrnácté hodině hrstku cestujících na vskutku originální konečnou. K Lázním III, tedy přímo do srdce města.

Jednička ke kolonádám

„Je to taková konečná-nekonečná. Bez točny,“ směje se Jiří Tlučhoř ze společnosti Dopravní podnik Karlovy Vary, která v lázních provozuje městskou hromadnou dopravu. Právě z této konečné-nekonečné, obklopené restauracemi a lázeňskými domy, je na dosah mnoho karlovarských skvostů. Kolonády, kostel sv. Máří Magdalény či podzemní Vřídla. Kousek odtud stojí Thermal a vedle něj další z atrakcí, o které se nikde nepíše. Hejna parem a tloušťů pod Hochbergerovou lávkou přes Teplou. „Když je hezky, s dětmi se tady zastavíme, abychom rybám přilepšili,“ trhá kousky rohlíku počítačový grafik Stanislav Müller. Spolu s redaktorem Sedmičky se u ryb zastavila také skupina ruských turistů. „Rusové jezdí autobusy celkem dost. Pasmatriť, jak oni říkají. Koupí si jízdenku a jedou na konečnou. Z autobusu poznávají město,“ všiml si dvaašedesátiletý řidič Pavel Boháč, který u karlovarského Dopravního podniku jezdí osm let.

Třináctka k psům

Konečná třináctky ve Staré Roli je z pohledu nabídky možností zážitkové turistiky bezcenná. Autobusová točna se sice nachází u louky, kde lidé venčí psy, víc ale nenabídne. „Tady?“ prohlédne si asi sedmnáctiletý kluk redaktora, jako by hleděl na blázna. „Tady chcíp´ pes,“ odpoví redaktorovi, který se ptá na nějakou zajímavost v okolí. Přesto je zastávka něčím zajímavá. Ačkoliv se jmenuje Stará Role-sídliště, lidé ve skutečnosti vystupují u rodinných domků se zahrádkami. Sídliště trčí až kousek odtud.

Čtrnáctka ke kostelu

Kostel sv. Anny je asi nejlepší pozvánkou na konečnou linky číslo čtrnáct v Sedleci. Vystupující z autobusu nezabloudí, zastávka stojí přímo ve stínu barokní stavby. V historii obce jde již o třetí kostel. První stál v Sedleci už v roce 900, avšak nezachoval se. Kolem roku 1290 zde vyrostl další, z něj ale zůstal jen fragment lomené klenby v sakristii. Na jeho místě pak v letech 1738 až 1745 postavil stavitel Jan Schmidt z Útviny současný chrám.
Koho neosloví kostel, který v minulosti navštívila třeba císařovna Alžběta Kristina nebo pozdější prezident Ludvík Svoboda, může zajít na pivo. Natočí mu ho jen pár desítek metrů od konečné. V Sedlecké pivnici.

Šestka k zámečku

Konečná linky číslo šest končí v Doubí kousek nad zámečkem. Jedna z karlovarských památek, kterou před několika lety kompletně zrekonstruovala společnost Karel Holoubek - Trade Group, je hlavní dominantou celé lokality. Kousek za zastávkou pak začíná Chráněná krajinná oblast Slavkovský les, o další kus dál voní přehrada Březová.

Osmička na letiště

Linka číslo osm končí u letiště v Olšových Vratech. „Lidé tam v létě jezdí za koupáním a v zimě zase do okolí na běžky,“ vypozoroval řidič MHD Pavel Horn. Právě tam mohou milovníci architektury vyjet za skutečným unikátem, totiž obdivovat novou odbavovací halu ve tvaru trupu letadla. Žádná podobná hala v republice není.

Čtyřka k lesu

Na samotě u lesa, nad léčebnou Mánes, se otáčí autobus linky číslo čtyři. Z této konečné zastávky Křižíkova mají radost milovníci pěší turistiky. Změtí lesních stezek si mohou vyšlápnout třeba k rozhledně Diana, k vyhlídce Karla IV., na Jelení skok nebo také zpět k Malému Versailles. Nedaleko zastávky při cestě do města září pravoslavný kostel.

Hřbitov. Vystupovat

Zvláštní linkou je jedenadvacítka, která se každou neděli přemisťuje od krematoria k drahovickému hřbitovu. Na hřbitově, jakkoliv to může znít morbidně, mají lidé co obdivovat. Samotný objekt pohřební síně připomíná Zítkovu kolonádu, na hřbitově se pak nachází pomníky hned několika význámných osobností. Například zakladatele lázní Kyselka Heinricha von Mattoniho nebo z poslední doby menhir Jindřicha Konečného. Hřbitov je poslední zajímavou konečnou zastávkou.