Do Prahy se vrátí Roger Waters s legendární The Wall

Roger Waters: The Wall

Roger Waters: The Wall Zdroj: profimedia

Po více než dvou letech se do Česka vrátí bývalý člen Pink Floyd Roger Waters s kultovním projektem The Wall. Pověstnou zeď postaví a opět zboří opět v Praze, tentokrát však pod otevřeným nebem v Synot Tip Aréně 7. srpna příštího roku. Deníku E15 to řekl mluvčí pořádající agentury Live Nation Petr Novák. Koncert či spíše sugestivní show se tak uskuteční ve větší areně než loni v květnu, kdy projekt hostila krytá O2 arena.

Vstupenky budou stát od 1790 do 2990 korun. Přednostní prodej členům fanlubu začne v pondělí 12. listopadu, den na to si je budou moci koupit členovo klubu Live Nation. Klasický předprodej pro veřejnost pak odstartuje v pátek 16. listopadu. Watersovo zvukové a vizuální dílo o odcizení a proměně bude předvedeno ve svém plném rozsahu, představí kapelu s plným počtem hudebníků a nejmodernější produkci,“ uvedl Novák.

Projekt The Wall Waters složil a s ostatními členy Pink Floyd natočil a vydal v roce 1979. Vzhledem k jisté monstróznosti a s tím spojené finanční náročnosti této rockové opery se naživo projekt ihned po vydání dvoualba uskutečnil v letech 1980 a 1981 pouze na čtyřech místech světa.

Znovu jej bylo možné zhlédnout v roce 1990 v Berlíně po pádu tamní hraniční zdi oddělující západní a východní část německé metropole. Na další živé ztvárnění ze strany Waterse a jeho spoluhráčů příznivci čekali až do září 2010, kdy s projektem The Wall Live vyrazil na světové turné trvající dva roky, jehož zastávkou byla v květnu i Praha.

Tehdy se kvůli velkému zájmu uskutečnily v O2 areně dokonce koncerty dva. „Představení bylo už živě odehráno v rámci 192 koncertů po celém světě pro více než 3,3 milionu fanoušků, což představuje jedno z nejúspěšnějších turné v historii rocku,“ podotkl Novák.

Na album The Wall, které patří k nejprodávanějším v historii rocku, navázal i stejnojmenný film režiséra Alana Parkera z roku 1982 i nahrávka koncertů Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980–81, která však vyšla až dvě desítky let po svém vzniku.

Příběh o odcizení a osamocení se stal bohužel osudovým i pro samotnou kapelu, pro níž se stal posledním společným dílem. Během nahrávání a následných koncertů se totiž Waters s ostatními dostával do stále častějších sporů. V roce 1983 sice ještě pod hlavičkou Pink Floyd vyšlo album symbolicky nazvané The Final Cut, celé je ale dílem Waterse. Poté se vydal na sólovou dráhu, zatímco ostatní členové - David Gilmour, Rick Wright a Nick Mason - pokračovali v kariéře pod hlavičkou Pink Floyd, přičemž o právo používat tento název vedli s Watersem letité soudní spory.