Do Smiřic jezdil houslista jako kluk na kole, teď tam pořádá festival

Houslový virtuos Jaroslav Svěcený na svůj rodný Hradec Králové nezapomíná. Na Hradecku založil i velikonoční festival Smiřické svátky hudby.

Jako malý kluk vyrážel Jaroslav Svěcený do Smiřic na výlety na kole. Dobře zná i blízké písníky, kam se jezdil koupat. Dnes se do Smiřic vrací v roli jednoho z nejznámějších českých houslových virtuosů. V roce 2004 tam založil velikonoční festival Smiřické svátky hudby, který od té doby do malého městečka na Hradecku přivádí hvězdy domácí i světové hudební scény.

„Když festival vznikl, musel jsem mnoha lidem vysvětlovat, kde Smiřice vlastně jsou. Dnes sem jezdí koncertovat špičkoví hudebníci a jejich koncerty poslouchat významné společenské, politické a kulturní osobnosti. Velice si přeji, aby Smiřické svátky hudby patřily trvale k těm nejprestižnějším středoevropským festivalům,“ doufá Svěcený, který se rád vrací nejen do Smiřic, ale i do nedalekého Hradce Králové, kde se narodil a strávil prvních patnáct let života.

Jak na Hradec vzpomínáte?

Díky svému oboru hodně cestuji. Ale na to, že mám kořeny v Hradci Králové, jsem nikdy nezapomněl. Doufám, že je to i vidět a slyšet. Vychodil jsem tady základní devítiletou školu na Zálabí, se spolužáky se mimochodem dodnes scházíme, z čehož mám velkou radost. Navíc v Hradci Králové žijí moji rodiče a přátelé, tak nemusím jen vzpomínat, ale mám s tímto městem neustálý kontakt.

Máte v Hradci nějaká oblíbená místa, kam se rád vracíte?

Soutok Labe s Orlicí, kam jsem chodíval o polední přestávce, protože škola byla blízko. Na prvním místě však musím jmenovat kostel na Pouchově, kde mám pochované své předky. Svými koncerty jsem se podílel na opravě tamních varhan a ulití nového zvonu, který tam od války chyběl. Těch milých míst mám v Hradci Králové spoustu.

Kdo vás přivedl ke hře na housle?

Můj báječný děda, kapelník a houslista Jaroslav Budín. „Otevřel“ mně svět houslí, takže dnes na ně nejen hraji, ale zajímám se a zachycuji na svých CD, DVD a v publikacích historii tohoto nástroje.

Kdy jste vzal housle poprvé do ruky?

Když jsem začal hrát, bylo mi pět a půl roku. Později jsem začal chodit do královéhradeck,,lidušky“, která tehdy ještě sídlila na Dukelské třídě a kde se mě ujala paní učitelka Ludmila Stránská.

Vaše mladší dcera Julie jde ve vašich šlépějích. Rozhodla se tak sama?

Julie je opravdu výborná houslistka. V době konání Smiřických svátků hudby, na kterých vystupuje, oslaví osmnácté narozeniny. Začala hrát ve čtyřech letech, kdy prohlásila, že bude hrát také na housličky jako tatínek. Nikdo v rodině ji k tomu nenutil.

A pokud vím, dělá čest vašemu jménu.

Dnes je to laureátka řady domácích či mezinárodních soutěží. Mám velkou radost, že jí to jde a baví ji to. V květnu ji posluchači uslyší také v Hradci, kde bude hrát s Filharmonií Hradec Králové.

Hrajete spolu i na Smiřických svátcích hudby. Když jste začal uvažovat o svém hudebním festivalu, proč jste si zvolil právě Smiřice?

Na počátku všeho byl bývalý žák mého dědy, dnes ředitel Základní umělecké školy ve Smiřicích Luboš Havrda. Koncertoval jsem v nádherné zámecké kapli Zjevení Páně ve Smiřicích, kam jsem naposledy jezdil na kole jako kluk. Řekl jsem si - tady je to místo, kde o Velikonocích budeme každý rok hrát!

Čím vás tak uchvátila?

Díky své velkoleposti a skvělé akustice je tato kaple jako stvořená pro pořádání významné kulturní události. Potkal jsem zde osvíceného starostu Luboše Tuzara, další báječné lidi a spolu s mojí agenturou letos pořádáme už devátý ročník Smiřických svátků hudby.

Na jaké hosty, které se vám podařilo v minulosti na festival přivést, jste nejvíc pyšný?

To už je opravdu pěkná řada skvělých hudebníků, ale i herců, tak bych nerad na někoho zapomněl. Namátkou řeknu pár jmen - slavný belgický skladatel a klavírista Francois Glorieux, sopranistka Gabriela Beňačková, klavírista Jan Simon, kytarista Lubomír Brabec, harfenistka Kateřina Englichová, violoncellista Jiří Bárta. Z jiných žánrů třeba Marta Kubišová či Blue Effect s Radimem Hladíkem a další. Byl by to opravdu dlouhý seznam.

Která vystoupení budou patřit k největším lákadlům letošního ročníku Smiřických svátků hudby?

Ze zahraničních zcela jistě renomovaný francouzský trumpetista Guy Touvron, americký houslista Stephen Shipps si zahraje s mojí dcerou Julií či světoznámý slovenský orchestr Cigánski diabli.

A z těch českých?

Určitě zbrusu nový projekt Vivaldianno MMXII, protože výběr z nového CD zazní právě na smiřickém festivalu. Dále to bude vystoupení skvělého klavíristy Ivo Kahánka, akordeonisty Ladislava Horáka, Ensemblu Martinů, herců Petra Kostky a Otakara Brouska a další. Letos je to opravdu hodn,,nadupané“, takže si festivalové publikum, na které se nesmírně těším, přijde určitě na své.

Tradiční součástí programu se staly také doprovodné výstavy. Kdo přijal pozvání letos?

Bude tam výstava obrazů a grafik špičkového českého a mezinárodně uznávaného výtvarníka Kristiana Kodeta, která bude k vidění až do Velikonočního pondělí v Erbovním sále.

SEDMKRÁT JAROSLAV SVĚCENÝ

1. Narodil se 8. 12. 1960, do Prahy odešel studovat konzervatoř a AMU, absolvuje mistrovské kurzy u slavných světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera.

2. Dnes je jedním z nejvýznamnějších houslistů a výraznou osobností české hudební scény. Jeho hudební projekty přitahují publikum všech věkových skupin.

3. Koncertuje po Evropě, na americkém kontinentu, v Africe i Asii. Jako první český houslista nahrál kompaktní disk pro Sony Classical.

4. Natočil 44 CD, mnohá byla oceněna zlatými či platinovými deskami. V roce 1996 dostal prestižní cenu Masarykovy akademie umění za tvůrčí uměleckou činnost.

5. Je spoluzakladatelem prestižních festivalů Smiřické svátky hudby, Klášterecké hudební prameny, pražské Tóny Chodovské tvrze a Kocianovo Ústí.

6. Je uznávaným znalcem historie a stavby houslí, roku 2008 byl jmenován soudním znalcem v oboru smyčcových hudebních nástrojů. Jeho koncertní projekt Violino představuje mistrovské housle významných houslařů 17. až 21. století.

7. Věnuje se charitě, je patronem Akce cihla (pomoc mentálně postiženým), spolupracuje s nadačními fondy, koncertuje na benefičních akcích.

SMIŘICKÉ SVÁTKY HUDBY

Čtvrtek 5. dubna 19.00

Ve znamení tanga! Ladislav Horák (akordeon), Miloslav Klaus (kytara), Jaroslav Svěcený

Pátek 6. dubna 19.00

Velikonoční gala -hudební večer prodchnutý poezií a prózou v podání Petra Kostky. Guy Touvron (trubka), Jaroslav Svěcený, Julie Svěcená (housle), Petr Nouzovský (violoncello), Václav Mácha (klavír)

Sobota 7. dubna 11.00

Velikonoční matiné - Ivo Kahánek (klavír), Václav Uhlíř (varhany), Jaroslav Svěcený 15.30 a 19.00 Cigánski diabli a Jaroslav Svěcený

Neděle 8. dubna 15.30 a 19.00

Vivaldianno MMXII

Pondělí 9. dubna 14.00

Závěrečný koncert - Jaroslav Svěcený a Julie Svěcená, Žofie Vokálková Šrámková (flétna)