Dobře vyladěný basový systém funguje jako hasicí přístroj

Hasičák. Nízké frekvence z basového reproduktoru stačí na uhašení plamene.

Hasičák. Nízké frekvence z basového reproduktoru stačí na uhašení plamene. Zdroj: newsdesk.gmu

Pravá párty se neobejde bez reprosoustav o vysokém výkonu. Dobře nastavený hlubokotónový reproduktor pak dokáže společnost přímo rozžhavit. Jak ovšem zjistili studenti z George Mason University ve státě Virginia, basový systém nastavený na velmi nízký kmitočet dokáže likvidovat plameny.

S nápadem na neobvyklý hasicí systém přišli studenti Viet Tran a Seth Robertson náhodou, když přemýšleli, jaký projekt si v rámci inženýrského studia zapíší na další semestr. Náhodou zabrousili na web agentury DARPA. Našli tam koncepčanketa ní návrh zařízení, jež by dokázalo likvidovat požár, aniž by své okolí znečišťovalo hasicí látkou.

Po půlroce pokusů se stali držiteli patentu na zařízení, které prakticky funguje: pomocí zvukových vln o velmi nízké frekvenci hasí plamen na vzdálenost několika decimetrů. Je přitom slyšet hluboké hučení. Na vývoj a výrobu prototypu stačilo 600 dolarů. Studenti ho zatím zkoušejí jen v pánvi na chodníku, ale věří, že časem vyvinou hasicí zařízení nejen do velkých místností, ale třeba také do vesmíru, kde oheň představuje značnou hrozbu.

„První, co člověka napadne, je, že by k hašení zvukem šlo využít vysoké frekvence. To jsme zkoušeli, ale opak vedl k úspěchu. Pořádné dunění basů při hip hopu bylo správným receptem,“ uvedl Tran. Reklamu novému hasicímu přístroji by ostatně měla dělat některá z hudebních celebrit.

Jak to, že se zvuk ve volném prostoru lépe šíří po větru a je slyšitelný do větší vzdálenosti než ve směru proti větru?

Podívejte se na zvuk: nová metoda využívá laser k vizualizaci zvuku