Dobývání tenisového světa pokračuje

Českým tenistům se v roce 2012 nadmíru daří. A to jak v týmových soutěžích, tak i na turnajových okruzích.

Jak starý rok skončil, tak nový rok začal. Čeští tenisté kráčejí od úspěchu k úspěchu. Zatímco na sklonku loňského roku to bylo především zásluhou Petry Kvitové, která ovládla turnaj mistryň a dotáhla ženský tým k zisku fedcupové trofeje, teď jí zdatně sekundují i muži. Tomáš Berdych vyhrál turnaj v Montpellieru, Radek Štěpánek ovládl čtyřhru na Australian Open. A daří se i reprezentačním týmům, které hladce prošly do dalších kol Fed Cupu i Davis Cupu.

Ženský a mužský tenis, to jsou obvykle dva úplně jiné světy. Ale právě letos se oba tyto světy významně prolnou. Na olympijských hrách v Londýně se totiž bude rozdělovat sada medailí i za smíšenou čtyřhru. A to je věc, která nenechává většinu tenistek a tenistů chladnými.

Možná i proto se dvě české jedničky rozhodly zúčastnit Hopmanova poháru, tradičního turnaje smíšených párů v australském Perthu. A předolympijský experiment vyšel Petře Kvitové s Tomášem Berdychem na jedničku. Hopmanův pohár na začátku ledna suverénně vyhráli. „Je pravda, že o olympijské smíšené čtyřhře trochu přemýšlíme. Což ale neznamená, že ji budeme hrát. Tohle byla jedna z mála možností, jak si otestovat vzájemnou spolupráci, protože v sezoně plné turnajů už taková příležitost nebude,“ poznamenala po prvním letošním triumfu Petra Kvitová.

Té chybí jen kousek k tomu, aby se stala světovou hráčkou číslo jedna. Na Australian Open jí první příčka žebříčku WTA utekla mezi prsty, když v semifinále podlehla Marii Šarapovové z Ruska. „Hlavu si z toho ale nedělám. Musím se soustředit na svoje výkony a na svou hru a třeba to někdy přijde,“ povídala skromně česká tenistka.

Formu potvrdila i ve fedcupovém utkání proti Německu. Vyhrála obě dvouhry, a protože se skvělým výkonem přidala i Iveta Benešová, Češky ve Stuttgartu slavily už po třech zápasech postup do semifinále. V něm se třetí dubnový víkend střetnou s Itálií o postup do finále. „Nechci nic zakřiknout, ale zároveň nemůžeme mít po našich výsledcích malé cíle. Takže obhajoba prvenství je určitě naším snem,“ říkal po vítězství v Německu nehrající kapitán Petr Pála.

Úspěšný Berdych

Úspěšné vystoupení na Hopmanově poháru nakoplo k ráznému vykročení do sezony i Tomáše Berdycha. Na Australian Open dokráčel až do čtvrtfinále, kde nestačil na pozdějšího finalistu a světovou dvojku Rafaela Nadala. A na začátku února se dočkal prvního letošního titulu na okruhu ATP, když ovládl turnaj ve francouzském Montpellieru. Ve finále si poradil s domácím tenistou Gaelem Monfilsem. „Je to pěkné, každý titul se počítá. Ale teď už se soustředím na úplně jiné věci,“ říkal Berdych poté, co dorazil z Francie rovnou do Ostravy.

Tam už ho totiž čekalo první letošní vystoupení daviscupového týmu. Češi se v prvním kole střetli s Italy a po loňské blamáži, kdy vypadli hned v prvním kole s Kazachstánem, měli před domácím publikem co napravovat. A taky že napravili. Radek Štěpánek v úvodním zápase po nervydrásající bitvě porazil v pěti setech italskou jedničku Seppiho, Berdych ve čtyřech setech Bolleliho, a tak mohla rozhodnout už v sobotu parádní česká disciplína – čtyřhra.

Tu Berdych se Štěpánkem v Davis Cupu prohráli jen jednou z deseti vystoupení. A i proti Italům potvrdili papírové předpoklady a vyhráli hladce 3:0. I když měli oba v nohách těžké páteční zápasy. „Vítězství ale člověku vždycky dodá energii. Pro mě to byla jasná věc, že jdu hrát čtyřhru,“ radoval se po postupu mezi osm nejlepších Štěpánek.

Ve čtvrtfinále čeká český tým Srbsko. A největším otazníkem bude účast světové jedničky Novaka Djokoviče. Ten prohlásil, že kvůli obhajobě vedení v žebříčku ATP se Davisova poháru nezúčastní. Jenže…„Prezidentem svazu se v Srbsku stal Novakův rodinný přítel, takže by se jeho přístup k reprezentaci mohl změnit,“ podotýká nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil.

Tenisté berou spekulace okolo Djokovičovy účasti či neúčasti s nadhledem. „Jen ať se mu daří na turnajích a ať potřebuje získat co nejvíc bodů. Klidně ať na Davis Cup nejezdí,“ smál se po hladkém vítězství nad Italy Berdych.

Ať tak či tak, Srbové mají i bez nejlepšího tenisty světa silný tým s Tipsarevičem, Troickim či Zimonjičem, to je jisté. A jisté je i to, že rok 2012 bude tenisem doslova nabitý. Kromě dalších tří grandslamů, Davisova poháru a Fed Cupu čeká na tenisty i pět olympijských soutěží. A ve všech budou mít čeští hráči a hráčky ty nejvyšší ambice.