Dole v dole. Výlet do absolutní tmy

Do nejstaršího černouhelného dolu na Ostravsku návštěvníci sfárají jako kdysi.

Unikátní proměnou prošla podzemní expozice dolu Anselm v Landek parku. Výsledkem je téměř dokonalá iluze, při které se návštěvník přírodního a hornického muzea Landek park v Ostravě stává horníkem. Umocňuje ji autentická atmosféra fárání v dole.

„Návštěvníkům chceme co nejvíce přiblížit cestu horníka do práce a co nejvěrohodněji představit hornické pracoviště,“ vysvětluje ředitel Landek parku Lumír Plac.

Hlavním cílem projektu autentického fárání je proměnit expozici tak, aby příchozí poznali, jaká je práce v hloubce až kilometr pod zemí. Autoři iluzi navozují pomocí ozvučení a pohybu strojů. Aby byly vjemy návštěvníků co nejblíže skutečnosti, podnikli zástupci Landek parku fárání na dole ve Stonavě u Karviné.

„Natočili jsme zde zvukové efekty a nafilmovali skutečný pohyb klece v těžní jámě. Mimo to jsme zachytili zvuk ventilátoru, vibrace klece či proudění vháněného vzduchu do dolu,“ popisuje Plac. Zvuková simulace a jiné efekty na Landeku podle něho nebudou žádnou science fiction.

Muzejní vizuální systém

V podlaze těžní klece dolu Anselm jsou dva monitory, které navodí atmosféru fárání do hloubky. Průměrná hloubka dolů se totiž pohybovala kolem jednoho kilometru.

„Po zaznění signálu narážeče se ztlumí světla v kleci a důl Anselm se ponoří do tmy. Zároveň se v té chvíli rozsvítí monitory ve skleněné podlaze pod nohama návštěvníků,“ líčí Plac. Návštěvníci pak uvidí nafilmovanou jízdu do hloubky těžní jámy. „Expozice je postavená na systému ExpoVision, který byl vyvinutý pro muzejní instalace. Kromě minimálních nároků na obsluhu dokáže spolehlivě pracovat i v poměrně náročných klimatických podmínkách dolu,“ dodává Pavel Havránek ze společnosti Tamtam Media, která instalaci provedla. Novinky na návštěvníky čekají také po výstupu z těžní klece. Poznají místo ručního rubání, kde je přivítá zvuk sbíjecích kladiv, zvuk ventilátoru a dopravních zařízení používaných při rubání. Technické zvuky přitom doplní lidské hlasy.

„Horníci na Anselmu nebudou pouze pasivně předvádět svou práci, ale budou se spolu bavit, komunikovat, jeden na druhého pokřikovat,“ říká Pavlína Brožová z Landek parku.

Těmito novinkami ale proměna důlní expozice nekončí. „Dnes představujeme především pracoviště rubání. Ale k práci horníka zcela neodmyslitelně patří i přípravářské práce, a sice ražení důlních chodeb. V příštím projektu chceme také simulovat odstřel horniny,“ uvádí Plac.

Landek Park podle něj láká i řadou dalších prohlídek. Nabízí největší expozici báňského záchranářství v Evropě s unikátními dýchacími přístroji firmy Drager z roku 1893.

Brzy vznikne nová naučná stezka s odpočívadly a informačními tabulemi. Nechybí zde ani možnost sportovního vyžití. V prostředí národní přírodní památky vrchu Landek si zájemci mohou zahrát tenis, plážový volejbal a badminton, pronajmout si tělocvičnu, zatančit zumbu nebo se protáhnout u jógy.

Zažijí i adrenalin

Na ty odvážnější na Landeku čekají adrenalinové aktivity, střelba z netradičních zbraní, aquazorbing, adrenalinový bumper ball nebo bláznivá uzavřená trampolína.

„Na Landeku nově funguje také tradiční hornická restaurace Harenda u Barborky, která vedle hornických specialit láká hornickou atmosférou,“ dodává Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice, které Landek park provozuje.

Landek park

- muzeum nabízí podzemní expozici dolu Anselm a expozici důlního záchranářství
- v zimní sezoně je v pondělí zavřeno, od úterý do neděle se konají prohlídky v časech 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00
- společné vstupné pro obě expozice stojí dospělého 150 korun, důchodci, děti a studenti platí poloviční vstupné, děti do šesti let mají vstup zdarma