Don Kere. Holubí šampion z Krmelína

V malé obci na Frýdecko-Místecku žije holub, který patří k nejlepším poštovním holubům na Moravě. Říkají mu Don Kere.

Více než tisíc kilometrů musel uletět poštovní holub Don Kere při závodech poštovních holubů v belgickém Ostende. V konkurenci pěti tisíc dalších holubů se neztratil. Jeho majitel, kterým je olympijský vítěz z Moskvy a dvojnásobný mistr světa v zápase řecko-římském Vítězslav Mácha, může být
na svého „svěřence“ patřičně hrdý.
„Don Kere letěl tisíc sto kilometrů vzdušnou čarou. Trasu zvládnul za deset hodin a skončil pátý,“ říká Mácha.
Předci Dona Kere pochází z Nizozemska. „Don se ale narodil u nás. Jeho jméno znamená tmavý. A už mu říkáme i starý Don Kere, protože má sedm roků. To už je v holubím důchodu. Letos poletí Don poslední závody,“ hovoří jedenašedesátiletý Mácha.
Připravit holuba na závody je složitý proces. Don Kereho formu začne Mácha ladit v březnu, kdy půjde na samotku. „Úplně osamocený nebude. Dostane k sobě holubici, která mu zvyšuje sebevědomí a při
závodech ho motivuje k návratu. Je to styl zvaný vdovské závodění. Dám pár holubů k sobě a do května spolu vychovají mladé,“ přibližuje Mácha. Mládě úspěšného poštovního holuba stojí několik tisíc korun.
Před závody dvojici rozdělí. „Tehdy vidí holubici naposledy a pak za ní musí přiletět,“ přibližuje způsob, při kterém se Don Kere žene tisícovku kilometrů, aby byl se svou samicí. Krátce před začátkem závodů
má starý Don i pestřejší jídelníček. Místo kukuřice a hrášků dostává dvacet druhů zrní. Od rýže, konopí až po pelušku a řepku. „Čtrnáct dnů před závody ho trénuji třikrát denně, normální holuby dvakrát,“ říká Mácha, který chová holuby od patnácti let.

Holub je dostihový kůň ve vzduchu

Don Kere není jediný šampion, kterého společně s bratrem Mojmírem vychovali. „Už jsme takové skvělé holuby, jakým je Don Kere, měli,“ potvrzuje bratr Mojmír.
Podle předsedy holubářů na severní Moravě Jindřicha Svačiny patří Don Kere k nejlepším maratoncům na Moravě. „Už dlouhá léta se Don drží na prvních místech,“ uvádí Svačina.
Jak bývalý úspěšný zápasník Mácha ví, i závody poštovních holubů jsou mnohdy hlavně o štěstí. „Poštovní holub je dostihový kůň ve vzduchu. Chováme je proto, aby vyhrávali. Jde o genetiku, ale i o štěstí,“ říká bývalý olympijský šampion Mácha.