Draci padli, Modřice jedou

Baseballisty Draků po šestnácti letech dominance sesadil městský rival Technika. Naopak nohejbalisté Modřic jsou opět nejlepší v republice.

Příprava, start sezony, řada povinných vítězství, triumf ve vyřazovací části, oslavy titulu a další pohár v klubové vitríně. Zaběhlý režim české nejvyšší soutěže si baseballisté brněnských Draků užívali dlouhých šestnáct let.
Jejich dlouholetou nadvládu ale uťal městský rival Technika. „Nemáme z toho příjemný pocit. Na druhou stranu každý, kdo dělá sport, dobře ví, že všechny série jednou končí. Musíme sportovně uznat, že Technika byla tentokrát ve finále nad naše síly,“ prohlásil kouč Nesňal.
Draci svému rivalovi podlehli 1:3 na zápasy, nevydařily se jim především závěry zápasů. „Soupeř mnohem lépe zvládl koncovky. Ty měl kromě prvního utkání jednoznačně lepší. Jsme z toho zklamaní,“ popsal pocity nadhazovač Draků Petr Minařík.
Přesto dnes již bývalí šestnáctinásobní mistři hledají také pozitiva. „Je jasné, že sedmnáctý pohár by se v naší historii lépe vyjímal, ale konečně aspoň máme příležitost se zastavit a podívat se zpět. A není to rozhodně špatný pohled. Téměř dvě desetiletí jsme diktovali tempo a slavili úspěchy. Teď můžeme začít novou etapu,“ ví dobře trenér Nesňal.

Motivace slábla

O příčinách porážky má jasno: slabší motivace, očekávání veřejnosti a silný konkurent. „V každé sezoně chceme vyhrát titul, jenže v posledních letech to bral každý jako samozřejmost. Očekávání veřejnosti a fanoušků nás svazovalo. Navíc hledat motivaci po tolika titulech je vždycky obtížnější. Vyzyvatel to má v tomto ohledu jednodušší,“ podotkl Nesňal. Hlavní důvod přerušení nadvlády Draků však podle něj leží úplně jinde. V síle brněnského rivala. „Nějak se zapomnělo, že ve finále je vždy také druhý tým, který chce slavit stejně jako my. Tentokrát byla Technika nad naše síly. My teď musíme hledat cestu, jak to příště zvládnout lépe. O motivaci do příští sezony máme postaráno,“ věří Nesňal.
Jak na to? Baseballisté se můžou pro inspiraci podívat do jiného odvětví. Na sport s větším míčem a sítí, ve kterém používají především nohy. Jak se vrátit zpátky na ligový trůn, o tom by podle výsledků letošní sezony mohli natočit instruktážní film nohejbalisté Sokola Modřice. Ti po roční pauze znovu získali titul.
Nohejbalisté Modřic v nedávném extraligovém superfinále přehráli soupeře z Karlových Varů.
Navíc domácí titul oslavili už posedmé, čímž se stali nejúspěšnějším českým nohejbalovým týmem v novodobé historii. „Sedm titulů, to už je hodně slušná bilance. Vítězství člověka nikdy neomrzí. Vždyť pro ně ten sport přece děláme,“ pousmál se druhý nejzkušenější muž modřického týmu Radek Pelikán.
Ten společně s Petrem Bubniakem a koučem Petrem Guldou okusil všechny triumfy. „I ty oslavy nás pořád baví. Řekl bych, že skoro víc než u předchozích titulů. Letos byly tak bouřlivé, že jsme pohár pro vítěze dvakrát ztratili. Naštěstí jsme ho pokaždé našli. Umíme se radovat, zvlášť když je proč,“ dodal Pelikán. Jeho vyprávění o tom, že titul chutná nejlépe, potvrzuje i trenér Gulda.
„Člověk stárne, ale je to odměna za sezonní dřinu. Když jsem po dvou dnech slavení poprvé ochutnal obyčejnou vodu, věděl jsem, že nic lepšího na světě neexistuje,“ přidal se smíchem svůj postřeh Gulda.

Naší devízou je pokora

Modřičtí nohejbalisté letos jasně soupeřům ukázali, že roční pauza byla výjimkou. Před sezonou opět poskládali silný tým a na jejím konci zvedali pohár nad hlavu. V tom, proč uspěli, mají jasno.
„Vždycky se nám podaří kádr kvalitně doplnit. Máme štěstí nebo dobrou ruku v tom, že se typologicky trefíme do hráčů, kteří nám pak výrazně pomáhají. A naší největší devízou je pokora,“ věří Gulda.
Díky ní podle Guldy hráči Modřic nacházejí další motivaci pro příští vítězství. „Vždycky chceme v zápase vyhrát, ale za žádných okolností soupeře nepodceňujeme. Dobře víme, že žádný protivník se sám neporazí,“ upozornil na krédo svého týmu modřický kouč.

Snad bude co slavit

On i jeho svěřenci věří, že letošní triumf nebyl na dlouhou dobu poslední. I když při těch dalších už nejspíš nebude figurovat hrající legenda Petr Bubniak.
„Fanoušci už naše výhry berou skoro jako povinnost. Každý rok je pro nás těžší uspět, ale pořád máme hodně mladý mančaft. Budeme se rvát a snad si ještě nějaké oslavy užijeme,“ doufá Pelikán.