Drahá elektřina bude ještě dražší. Ušetřit lze s fotovoltaikou

Zdroj: Depositphotos

Ceny plynu a elektřiny už několik měsíců trápí celou Evropu a podle všeho v blízké době lépe nebude. S novým rokem bude krize vysokých cen energií naopak ještě horší. Mnozí dodavatelé elektřiny slibovali, že ceníky měnit nebudou, jenže situace je nutí slib porušit.

Od ledna si za elektřinu budou připlácet úplně všichni, protože zdražení oznámil také Energetický regulační úřad (ERÚ) určující cenu elektřiny na českém trhu. Cena, již platíte dodavateli, se skládá ze dvou složek – regulované a pak té, kterou si stanovuje dodavatel. Regulovaná tvoří zhruba polovinu faktury, a právě ta se teď navýší v průměru o 3,7 %.

Nejhůře na tom budou spotřebitelé, jimž končí fixace. Ty čeká opravdu nemilé překvapení, jelikož nová cena je zhruba o polovinu vyšší než cena, již platili před rokem.

Proč je elektřina tak drahá?

Jsme svědky souhry několika nepříznivých faktorů. Za vysoké ceny elektřiny může zelená snaha o dekarbonizaci energetiky i zvýšená poptávka po elektřině po covidovém útlumu. Na vině je také vysoká cena plynu. Cenu elektřiny totiž určuje nejdražší zdroj, z nějž se vyrábí, a to je aktuálně právě zemní plyn. Dalším problémem jsou drahé emisní povolenky, jimiž EU reguluje vypouštění uhlíku. Na ceně se podílí zhruba 20 %, což není malé číslo. Pak k tomu všemu přidejme ještě Německo a jeho rozhodnutí odstavit jaderné elektrárny do konce letošního roku. Koktejl namixovaný z těchto všech faktorů přináší zdražení, jež nepamatujeme. Jak s ním bojovat?

Domácnosti v rodinných domech mohou ušetřit s fotovoltaikou

Pro majitele rodinných domů může být zvyšující se cena elektřiny impulsem k instalaci fotovoltaické elektrárny. Uvádí se, že návratnost investice je v průměru menší než 10 let. S vysokými cenami energií však bude ještě daleko kratší. Kromě toho vás pak může hřát u srdce pocit, že vyrábíte elektřinu ekologicky. Fotovoltaická elektrárna má tedy smysl i do budoucna, rozhodně vás nemusí trápit, s jakými dalšími pravidly EU přijde, a jestli budou nějak penalizovány způsoby výroby elektřiny, které škodí planetě.

Obrovskou výhodou vlastní fotovoltaické elektrárny je nejen finanční úspora, ale také praktická nezávislost na distributorech elektřiny, částečná či úplná. Už žádné výpadky, když si necháte instalovat sestavu s baterií, získáte nepřetržitý zdroj energie.

S využitím dotace si fotovoltaiku můžete dovolit

Kolik vlastně stojí taková fotovoltaika na klíč? Teď rozhodně méně než za pár měsíců. Ceny budou růst, na vině je kromě jiného opět covid. Vlivem pandemie musela být pozastavena výroba, omezila se těžba surových materiálů. Čekat s pořízením FVE se určitě nevyplatí. Fotovoltaická elektrárna na klíč je navíc aktuálně suverénně nejlevnějším zdrojem elektřiny.

Ceny fotovoltaické elektrárny ilustruje následující tabulka. Částky jsou aktuální pro leden 2022, v budoucnu budou vyšší.

Ceny FVE pro rodinné domy, čerpáno ze sefy-cr.cz, leden 2022

FVE o výkonu 8,1 kWp

FVE o výkonu 7,2 kWp

FVE o výkonu 5,4 kWp

FVE o výkonu 3,6 kWp

Předpokládaná roční výroba

7,7 až 8,5 MWh

6,8 až 7,6 MWh

5,1 až 5,7 MWh

3,4 až 3,8 MWh

Baterie

11,1 kWh

11,1 kWh

7,1 kWh

7,1 kWh

Celková cena

520 000 Kč

450 000 Kč

380 000 Kč

291 000 Kč

Výše dotace

245 000 Kč

205 000 Kč

170 000 Kč

145 500 Kč

Konečná cena

275 000 Kč

245 000 Kč

210 000 Kč

145 500 Kč

Jak lze vidět v tabulce, významné procento pořizovací ceny pokrývají dotace. Na FVE lze využít dotace z programu Nová zelená úsporám, od října 2021 je program ještě shovívavější a na dotace dosáhne více zájemců. Nově lze dotaci využít na všechny fotovoltaické systémy do velikosti 10 kWp. Nad tento výkon už se majitel stává podnikatelem v energetice, potřebuje licenci od ERÚ a živnostenské oprávnění, což domácnosti obvykle nemají v plánu. Výkon tedy není nikterak omezující. Nově není omezen počet solárních panelů, na druhou stranu byl upraven požadavek pro bateriové úložiště. Nyní je nutný poměr 1:1.

Rostoucí ceny elektřiny pochopitelně netrápí pouze domácnosti. Fotovoltaiku si může nainstalovat i firma. Také dotační program Nová zelená úsporám na tyto situace myslí, nově například o dotaci mohou požádat rovněž rekreační objekty.

Z fotovoltaiky lze dobíjet elektromobily

Fotovoltaickou elektrárnu lze využívat rovněž pro dobíjení elektromobilů. I tohle může být zajímavý bonus pro návštěvníky rekreačního objektu či firmy. A samozřejmě také pro domácnosti, protože elektromobily a hybridy jsou čím dál běžnější.

V létě fotovoltaikou vyrobíte až třikrát více energie, než kolik spotřebujete. Proč jí plýtvat a posílat ji do distribuční sítě, když může posloužit k nabíjení elektromobilu? Na wallbox, tedy nabíjecí stanici, lze navíc získat další dotaci z programu Nová zelená úsporám. Instalace FVE v momentální situaci jednoduše dává smysl z mnoha hledisek.