Dražebníci letos hlásí výrazný nárůst počtu dražeb

Počet dražeb pravděpodobně dosáhne v letošním roce počtu tří tisíc, což by znamenalo nejvíce za uplynulých pět let. Odhaduje to společnost Naxos, dlouhodobě největší dražebník v zemi.

Od počátku roku do konce srpna bylo v tuzemsku realizováno zhruba 2311 dražeb, z toho 499 nedobrovolných, zatímco za stejné období loňska jich bylo podle serveru Centrální adresa více než 1750, z toho téměř 450 nedobrovolných. Rekordní byl letošní srpen, kdy se uskutečnilo 345 dražeb, což bylo nejvíce od roku 2000. Naopak pokles zaznamenává především kvůli velkému množství malých dražeb průměrná cena dosažená vydražením. Zatímco loni to bylo od počátku roku do konce srpna zhruba 2,035 miliardy korun, za stejné období letošního roku je to 2, 031 miliardy korun. S největší pravděpodobností bude tento objem na konci roku přibližně stejný jako loňských zhruba tři a půl miliardy korun.

#####Dražby se často opakují

Výrazný podíl na letošním celkovém počtu dražeb má majetek Lesů České republiky, které tímto způsobem zpeněžují stovky svých nemovitostí. Další příčinou nárůstu je podle obchodního ředitele Naxosu Libora Nevšímala stále více nedobrovolných dražeb nemovitostí v cenách řádově okolo pěti set tisíc korun. „V obou případech jde o menší dražby, z nichž navíc velká část, možná i většina, je na první pokus neúspěšná a musí se opakovat - často více než jednou. Do statistiky se tak zapíše stejný předmět dražby dvakrát i vícekrát. V souhrnu cen dosažených vydražením se ale objeví až ta finální - úspěšná - dražba. To pak do jisté míry deformuje poměr počtu dražeb a dosaženého objemu,“ říká. A dodává, že odhad Naxosu z loňska, že se letos počet nedobrovolných dražeb přiblíží tisícovce, bude s velkou pravděpodobností naplněn. Naxos v srpnu realizoval větší množství dražeb než v minulých letech, dokonce i prodej podniků, mimo jiné TOS Čelákovice. V těchto případech dal Naxos přednost zpeněžení formou výběrového řízení.

#####Více se draží domy a byty

Letos mají výrazně větší podíl na dražbách rezidenční nemovitosti, především rodinné či bytové domy a byty v porovnání s nemovitostmi komerčními, než tomu bylo v minulých letech. A z komerčních nemovitostí jsou často předmětem dražby výrobní nebo výrobně skladové areály nepřesahující hodnotu 30 až 40 milionů korun. Jedním z nejzajímavějších zpeněžení, která letos Naxos realizoval, byla dražba penzionu v Janských Lázních. „Přestože nabídka penzionů a hotelů na horách je velká a jsme svědky prakticky jejich výprodeje, podařilo se nám vydražit jej za 7,3 milionu korun, když nejnižší podání bylo 5,2 milionu korun. Zájemců bylo sedm a licitace byla velmi živá,“ konstatuje. K nejatraktivnějším zpeněženým nemovitostem patřila vila v Bubenči z první republiky. Naxos ji vydražil za 36 milionů, vyvolávací cena činila 33 milionů.

#####Na řadě průmyslové areály