Družstevní záložny se stávají alternativou bank

Většina developerů musí řešit problém, kde sehnat finanční prostředky na realizaci svého projektu, když jim banka půjčit nechce. Zajímavou alternativou jsou v takových případech družstevní záložny, které jim mohou pomoci. Podle člena představenstva spořitelního družstva WPB Tomáše Chrobáka těží z toho, že se jedná o menší společnosti s většinou českým managementem.

Developeři v poslední době projevují výrazně vyšší zájem o spolupráci s družstevními záložnami. Může opravdu záložna plně nahradit bankovní úvěr, jaké jsou limity družstevní záložny?

Od té doby, co jsou družstevní záložny standardními finančními institucemi regulovanými Českou národní bankou, není v produktové nabídce a vnitřních procesech mezi záložnami a bankami výrazný rozdíl. Samozřejmě se liší v maximálním objemu poskytnutého úvěru, požadavcích na zajištění atd. Pokud budu mluvit za WPB Capital, jsou naše úvěrové produkty poskytovány ve výši od tří do 100 milionů korun.

Proč jsou družstevní záložny schopny minimálně částečně nahradit banku? Mohou na sebe vzít vyšší míru zodpovědnosti?

Záložny mají na rozdíl od banky výhodu menší společnosti. V zásadě jsou pružnější, dokážou lépe klienta poznat a včasně reagovat na nečekané situace. Navíc, největší záložny na trhu mají české majitele i management, a proto umějí lépe využít svých znalostí lokálního trhu než banky, které svou strategii přizpůsobují zahraničním vlastníkům.

Můžete popsat třeba modelový případ developera, který využil pomoc družstevní záložny?

K nám do záložny například v září přišel jeden pražský developer. Na trhu byl už několik let a měl za sebou řadu úspěšných projektů. V loňském roce začal realizovat první fázi pražského bytového projektu v zajímavé lokalitě. Projekt dostavěl v letošním roce a v krátké době po kolaudaci všechny vystavěné jednotky rozprodal. Druhou etapu projektu začal plánovat ihned poté. Pro její realizaci ale potřeboval nejprve sehnat 28 milionů Kč na výkup pozemků a budov. Po zdlouhavém posuzování mu banky odmítly úvěr poskytnout.

Byť byl projekt dobře připraven a společnost měla dostatečné zkušenosti, z pohledu současných podmínek bank se jednalo o rizikovou investici. Developer poté, na základě doporučení svého finančního poradce, kontaktoval několik nebankovních institucí s žádostí o úvěr na stejný projekt. Po prozkoumání předloženého projektu jsme mu nabídli náš specializovaný produkt WPB Developerský úvěr se zvýhodněnou úrokovou sazbou.

Družstevní záložny půjčují většinou na již rozběhnutý projekt, znamená to, že nový projekt s pomocí záložny rozjet nejde?

Družstevní záložny samozřejmě půjčují i na nové či vznikající projekty. Nemáme problém poskytnout peníze například na zakoupení pozemků před samotnou stavbou, stejně tak jako poskytneme potřebné prostředky na stavební práce. Záložny vyhodnocují všechny poptávky individuálně. Existují sice interní procesy, které stejně jako v bance vyhodnocují míru rizika, ale přece jenom neposkytujeme úvěry v masovém měřítku jako banky a jednotlivé žádosti tak můžeme řešit přímo se žadatelem.

Co musí obecně splňovat developer, aby dosáhl na pomoc záložny?

Důležitými kritérii pro nás jsou samotná důvěra v projekt a kvalitní zajištění nemovitostí. Na rozdíl od řady bank nám nevadí například optimalizované daňové přiznání nebo zápisy v registrech dlužníků.

Jaké procento žadatelů o pomoc z řad developerů odmítáte, jaké jsou nejčastější důvody?

Nemůžeme kladně vyřídit samozřejmě všechny žádosti o úvěr. Podle našich interních statistik v současnosti odmítáme necelou polovinu žadatelů z řad developerů. Nejčastějšími důvody k zamítnutí je nereálnost jejich podnikatelského záměru a rozdílný pohled záložny a žadatele na samotnou hodnotu zajištění.