DTZ: Investoři letos nakoupí nemovitosti za 100 miliard eur

Evropský nemovitostní trh nadále kopíruje nejistotu, která svírá celou ekonomiku. V letošním roce investoři proto nakoupí nemovitosti v hodnotě zhruba za 100 miliard eur, což je o 11 procent méně oproti předchozímu předpokladu. V prvním čtvrtletí změnily majitele komerčních nemovitostí za 23,4 miliardy eur, což znamenalo téměř třetinový mezikvartální propad a obdobný objem jako ve stejném období loňského roku. Přestože nadále dominují domácí fondy, vzrostl podíl investic ze zdrojů mimo Evropu, oznámila mezinárodní poradenská společnost DTZ.

Ze všech evropských zemí vzrostl v meziročním srovnání investiční trh pouze v Británii (a to i mezikvartálně), Norsku a Rusku. V ostatních státech investiční aktivita stagnovala, poklesla nebo v období od ledna do března 2012 nebyla žádná. Do poslední kategorie spadá vedle České republiky například i Maďarsko nebo Rumunsko. „Jak jsme ale předpovídali, větší transakce byly uzavřeny hned v dubnu a v květnu. Další transakce budou následovat,“ poznamenává vedoucí investičního oddělení v pražské kanceláři DTZ Ryan Wray. Šlo o prodeje centrály 4D Centre Kodaňská, Radio Free Europe / Svobodné Evropy nebo administrativní budovy City Green Court.

Výrazné bylo v prvním čtvrtletí zastoupení velkých transakcí. Majitele změnilo například nákupní centrum Galereya v Petrohradě (za 991 milionů uer koupil Morgan Stanley), kancelářská budova Operakvartet v Oslu (633 milionů eur) nebo Zlate Terasy ve Varšavě, které za 475 milionů eur koupilo UniBail Rodamco od ING RED. Velmi aktivní byly v prodejích společnosti (zpravidla developerské) kótované na burze. Využily poptávky po kvalitních nemovitostech lepší kategorie a prodaly některé z největších nemovitostí ze svých portfolií, nezřídka v rámci procesu restrukturalizaci za účelem snížení poměru dluhového financování. „Vzhledem k rostoucímu trendu, kdy společnosti stále častěji preferují dluhové financování v poměru 40 % LTV (loan to value), můžeme očekávat další prodeje během tohoto roku. Zjevné je to rovněž v České republice, kde se některých aktivit zbavují společnosti jako ECM, Orco nebo Red Group (Waltrovka),“ upozorňuje DTZ.

V posledním čtvrtletí roku 2011 přitom tyto investice v Česku činily 350 milionů eur a v prvním kvartálu 2011 dokonce 520 milionů eur. U kanceláří nejvyšší výnosy mírně poklesly na 6,25 %. U skladů a výrobních nemovitostí se zajištěným nájmem na deset let výnosy zůstaly stabilní na 8,00 %. DTZ predikuje mírný pokles. U maloobchodních nemovitostí (high streets i obchodní centra) je výnos též stabilní 6,25 %.

„Výsledky za první čtvrtletí neznamenají, že by investiční trh v České republice zamrzl. Registrujeme velký počet transakcí, které by měly být uzavřeny do konce roku a jež se týkají především segmentu kanceláří v Praze a několika regionálních nákupních center. V roce 2012 by měly být obchodovány také portfolia logistických nemovitostí či samostatné sklady a výrobní prostory,“ konstatuje Wray. I přes řadu plánovaných transakcí však nelze podle něj očekávat, že by se zopakoval rekordní výsledek minulého roku. „Důvodem je mimo jiné mnohem náročnější vyjednávání ohledně financování s bankami a finančními institucemi a tím i delší období pro uzavření transakce,“ vysvětluje.