DTZ: Podíl rekonstruovaných budov v Praze poroste

Podíl rekonstruovaných komerčních budov vůči novostavbám v Praze má pozvolna růst. Vedle snižujícího se počtu stavebních parcel budou hrát roli rovněž sofistikovanější technologie, zaručující i ve starších objektech velmi komfortní a ekonomicky racionální provoz. V současné době je také možné starší budovy nechat certifikovat některým ze systémů pro „zelené“ budovy (LEED for Existing Buildings, BREEAM In Use). Po menších úpravách a aktivní správě budovy tak lze výrazně snížit provozní náklady a zlepšit kvalitu prostředí, čímž se zvýší konkurenceschopnost těchto budov v soutěži s novostavbami a bude tak pro nájemce atraktivnější, uvedla mezinárodní poradenská společnost DTZ.

„Na podzim 2012 DTZ očekává zahájení jednoho z největších projektů na pražském trhu nemovitostí v posledních letech. Společnost ORCO chystá rekonstrukci holešovického kancelářského komplexu Elektrických podniků na ulici Bubenská. Projekt s názvem Galilei Business Centre po dokončení nabídne 30 000 metrů čtverečních kanceláří nejvyšší kategorie,“ uvádí .

Doposud tři čtvrtiny komerčních nemovitostí na území Prahy jsou novostavbami. Rekonstrukce či přestavby starších budov zaujímají 25% podíl, což oproti 90. letům minulého století znamená téměř dvojnásobný propad zájmu developerů a investorů o opuštěné nebo neefektivně využité objekty. Přesto se rekonstrukcím v Praze daří mnohem lépe než v jiných metropolích střední Evropy. V desetiletém souhrnu dosahuje podíl rekonstruovaných kanceláří v Budapešti 10 %, ve Varšavě je to pouhých 5 %.

Preference administrativních novostaveb spojených s výstavbou na „zelené louce“ ze strany developerů naznačuje, že v Praze se stále nachází dostatek stavebních pozemků umožňujících novou výstavbu. Ta je obvykle méně nákladná než rekonstrukce. Výjimku tvoří centrum města, především Praha 1 a Praha 2, kde celkový podíl rekonstruovaných kanceláří dosahuje 66 %, respektive 49 %. Nejnižší podíl rekonstruovaných kanceláří je v Praze 5 (7 %), dále pak na Praze 8 (11 %). Právě v těchto lokalitách se nachází také nejvíce rozvojových ploch pro novou výstavbu.

Podle studie DTZ prožila Praha rozmach rekonstrukcí činžovních domů na kancelářské prostory právě na sklonku minulého století. Od té doby každoročně vzrůstá podíl novostaveb. „Souvisí to i s chováním nájemců, kteří vyžadují moderní klimatizaci a další prvky zaručující komfort zaměstnanců, flexibilní prostory a v neposlední řadě parkování,“ vysvětluje Judita Middleton, vedoucí oddělení pronájmů kanceláří v DTZ. Podle ní přesto mají renovované historické budovy, alespoň v centru Prahy, dostatek zájemců o pronájem. Jde nejčastěji o zastoupení obchodních firem, advokátní kanceláře a další společnosti, jimž záleží na prestižní adrese i jistém geniu loci a příběhu objektu, kde sídlí.

Ještě před 15 lety tvořily rekonstrukce kancelářských budov nebo přestavba na kancelářské prostory v Praze téměř polovinu všech developerských projektů. Průměrná velikost rekonstruovaného kancelářského projektu v 90. letech byla 3500 metrů čtverečních a celkově bylo na trh dodáno přibližně 450 000 metrů čtverečních kanceláří v nově zrekonstruovaných budovách. S příchodem nového tisíciletí se výstavba v mnohem větší míře soustředila na nové projekty, kdy bylo mezi léty 2001 – 2011 na trh dodáno přes 1,45 milionu m2 nových kanceláří, zatímco rekonstruovaných bylo pouze 340 000 metrů čtverečních. Na druhou stranu se zvýšila průměrná velikost rekonstruovaného objektu. Z větších projektů lze uvést komplex Hall Office Park (25 000 metrů čtverečních v roce 2003), 4D Centre (23 000 m2 v roce 2004), jako příklad citlivě provedené rekonstrukce a dostavby Palác Křižík (14 000 metrů čtverečních v roce 2006) či úspěšný holešovický Classic 7 (18 000 metrů čtverečních v roce 2008).