Důvěřiví dluží tisíc eur

Kutnohorský soud nedávno odročil kauzu, v níž může Česko zaplatit až půl miliardy eur.

Stačí vyplnit jeden formulář a rázem dlužíte tisíc eur. Takto se do problémů dostala společnost
Brastan z Cerekvice.

„Dostali jsme formulář, abychom zkorigovali chyby, které mohly případně vzniknout při zápisu do bezplatné inzertní databáze evropských firem. Vyplnili jsme ho, podepsali a odeslali,“ řekla Zuzana Baloghová z firmy Brastan.

„Nezaplatili jsme ji a nastal kolotoč výhrůžek. Původně jsme dlužili necelých sedm set eur a dnes už je to rovná tisícovka. Navíc bez možnosti vypovězení smlouvy po dobu pěti let. Tak jsme se s firmou začali
soudit,“ dodala Baloghová.

Jenže územně příslušný soud v Ústí nad Orlicí dal za pravdu straně žalované, tedy katalogové firmě.

Brastan cítí křivdu

Firma Brastan cítila křivdu, protože se domnívá, že Česko nemá dostatečně sladěné právo s evropskými direktivami, a chce po státu odškodné ve výši až půl miliardy eur. Tak se případ dostal ke kutnohorskému soudu, kam bylo jednání přiděleno vrchním soudem.

„My jsme případ zatím odročili, protože domněle poškozený musí nejprve podat stížnost, a pak se může obrátit na soud,“ vysvětlil soudce Milan Závurka.

Opakovaná upozornění

Metody na bezpracné vytahování peněz z cizích kapes se neustále zdokonalují a často balancují na hraně zákona. Počet postižených narůstá geometrickou řadou.

„Opakovaně jsme lidi upozorňovali, že některé takzvané katalogové firmy využívají nepozornosti adresátů,“ řekla Ivana Picková ze Sdružení obrany spotřebitelů České republiky.

„Do písemné nabídky bezplatné aktualizace dat v obchodních inzertních katalozích vkládají buď velmi málo čitelným písmem, nebo v anglickém jazyce informaci o zpoplatnění této služby,“ vysvětlila
Picková.

Byla to chyba

Číst se vyplácí. Z regionu Polabí jsou v podobné situaci třeba Muzeum stříbra v Kutné Hoře, ale také města Pečky, Sadská, Poříčany a Nymburk.

„Firma nabízela inzerci a neuvedla, že je to za peníze. Drobného písma si na úřadě nikdo nevšiml. Byla to chyba,“ řekl starosta Nymburka Ladislav Kutík. „Z obtížné situace jsme se dostali až s pomocí právníka a s nějakou kompenzací,“ dodal Kutík.