Dvořáková: Pandemie nás nemine

Epidemioložka Alena Dvořáková z Jihlavy míní, že prasečí chřipka v kraji ještě udeří.

Na Vysočině se objevily první případy takzvané prasečí chřipky. Muž a žena z Pelhřimovska se léčili v jihlavské nemocnici. Průběh nemoci u ženy byl komplikovanější, dnes už jsou ale oba v domácím léčení. Podle krajské epidemioložky Aleny Dvořákové z Jihlavy nehrozí, že by někoho dalšího nakazili. Jenže obava, že virus udeří větší silou, je podle ní reálná. „Jsou prázdniny a lidé hodně cestují. Je vysoce pravděpodobné, že pandemie zasáhne i náš kraj,“ domnívá se Alena Dvořáková.

Jak jsou na tom první dva nemocní nyní? Jsou již bez potíží. Oba jsou však ještě pod dohledem lékařů.

S kolika lidmi byli v kontaktu? Kromě jejich rodinných příslušníků ještě několik přátel, s kterými sjížděli Sázavu. Riziko nákazy ve volném prostranství je však nižší než v uzavřených prostorách.

Očekáváte, že se nakazí další lidé? Je to pravděpodobné. Chřipka je vzdušná nákaza a je vysoce nakažlivá. Nárůst počtu nemocných se očekává na podzim.

Jak člověk pozná, že na něj „leze“ prasečí chřipka? Typickým příznakem je náhlý nástup nemoci, teplota nad osmatřicet stupňů, bolesti hlavy, svalů a kloubů, schvácenost, může však probíhat jen mírně, s nízkými teplotami.

Co se bude dít, pokud bude nemocných přibývat? Budou muset zůstat v domácí izolaci a budou léčeni stejně jako při běžné chřipce, jen komplikované případy skončí v nemocnici.

Má kraj dostatečné zásoby antivirotik? O rozdělení antivirotik a jejich množství bude teprve jednáno na úrovni vlády.

Takže lidé zatím panikařit a dělat si zásoby léků nemusejí? Prozatím to není třeba. Navíc lehčí průběh nemoci se léčí jako běžná chřipka.

Může se člověk nákaze nějak preventivně bránit? Nejlepší obranou proti prasečí chřipce je přísná hygiena, tedy mytí rukou, při rýmě používat jednorázové kapesníky a v případě nákazy vždy zůstat doma a nešířit nákazu dál.

Nošení roušek přes obličej není třeba? Zatím ne, ale bránit v tom nikomu nemůžeme. U nás se zatím onemocnění neprojevilo v takové míře jako třeba v Mexiku nebo v Británii.

U kolika lidí v kraji jste už měli podezření na nákazu? Ke třicátému červenci bylo vyšetřeno celkem dvanáct lidí. Ve dvou případech byla nákaza potvrzena.

Jak dlouho trvá, než laboratoř oznámí výsledek vyšetření? Donedávna jsme výsledek věděli do čtyřiadvaceti hodin, ale nyní se lhůty prodlužují, protože národní referenční laboratoř je zahlcena stále větším počtem vzorků. Ministerstvo zdravotnictví bude zřejmě nuceno v tomto směru změnit strategii. Je to jen můj názor, ale pokud budou podezřelé vzorky přibývat, tak by bylo vhodnější přednostně testovat ty nejzávažnější případy s těžšími příznaky onemocnění.

Jaký scénář ohledně nákazy se na Vysočině rýsuje? Budeme se řídit krajským pandemickým řádem, který jasně vymezuje co dělat. Je v něm například uvedeno, kdo by měl dostat přednostně antivirotika, aby byl zajištěn chod společnosti. To znamená, aby byla zajištěna péče o nemocné, zásobování, dodávky plynu, elektřiny a vody.

Plánuje se očkování? Ano, ale bude se teprve upřesňovat, jaké skupiny lidí budou očkovány. Součástí pandemického plánu je i povinnost sledovat, jestli se virus mění. To je důležité pro další vývoj pandemie a onemocnění samotné. Předpokládáme, že virus zmutuje a průběh onemocnění bude mnohem vážnější než teď.

Jak jsou sledováni lidé, kteří jsou v domácí izolaci?Věříte jim, že budou dodržovat karanténu nebo jsou nějak hlídáni? Pokud člověk nemá vážný průběh onemocnění a není izolován na infekčním oddělení, dostane rozhodnutí od krajské hygienické stanice, které stanoví povinnost být v domácí karanténě a po určitý početdnů nevycházet z domu.

Kde mohou lidé o chřipce získat informace? Na webových stránkách ministerstva zdravotnictví, krajské hygienické stanice, státního zdravotního ústavu a samozřejmě i v médiích.