Dvůr Olšiny: krávy versus koně

V Olšinách stojí statek. Za Larische to byla konírna a psinec. Za komunistů statek plný krav. Teď se zde prohánějí opět koně a jezdí sem lidé z celého kraje.

Nikola Klimšová
Karviná

Hospodářský panský dvůr Olšiny ve Starém Městě je naprosto ojedinělým stavebním celkem na Karvinsku. Podává svědectví o tom, jak vypadal v polovině 18. století hospodářský panský dvůr. Nedávno byl vyhlášen kulturní památkou.

Plesnivé stěny

Stavba však měla namále. Za totalitního režimu se v něm chovaly krávy a tehdejší Státní statek Karviná pomalu, ale jistě chátral. Zachránil ho nynější majitel Tomáš Kusák. „Celý areál byl doslova na spadnutí. Stěny plesnivé a podmáčené, klenby se hroutily a na dvoře byly kupy hnoje,“ říká provozovatel zdejší restaurace Radim Parva. Trvalo dlouho, než se nynějšímu majiteli podařilo hlavní budovu, kde je nyní hotel a restaurace, opravit. „Byla to spousta těžké práce. Sloupy byly úplně zdevastované, museli jsme je podřezat a odvodnit. Také jsme vyváželi tuny hnoje ze dvora a pustili se do opravy střech a jízdárny pro koně,“ vzpomíná na těžké začátky majitel objektu Tomáš Kusák.

Kulturní památka

K odhodlání statek koupit a postupně ho dát do pořádku jej přivedla láska ke koním. „Koupil jsem dceři koně a pronajal si tady stáj. Celé místo mi nějak přirostlo k srdci a rozhodl jsem se jít do toho,“ vysvětluje Tomáš Kusák. Rekonstrukce dvora se však musela řídit přísnými pravidly. Statek je totiž kulturní památkou. „Hospodářský panský dvůr Olšiny byl postaven za majitele panství Fryštát, hraběte Mikuláše Taaffe, roku 1767. Na průčelí fasády hospodářské budovy se také nachází jeho rodový kamenný znak,“ uvedla vedoucí oddělení správy zámku Fryštát Alexandra Rebrová.

Erb hrabat Taaffe

Právě tento erb hrabat Taaffe, který je na severní štítové fasádě hospodářské budovy, prohlásili úředníci z ministerstva kultury za kulturní památku v roce 1993. O devět let později se stal kulturní památkou celý areál hospodářského dvora Olšiny. „Komplex tvoří obytný dům, celek hospodářského zázemí, chlévy, východní a západní brána i se stavebními pozemky,“ vysvětlil Tomáš Nitra z Národního památkového ústavu v Ostravě. Zvláště cenné jsou podle něj prostorové vztahy mezi objekty, jejich skladba a vzájemné rozměry. Návštěvníci dvora si mohou prohlédnout například původní klenby. Také jsou zde původní trámy krovů a řada dalších autenticky dochovaných historických detailů.
Návštěvníci nevěřícně kroutí hlavou, když se dovědí, že na místě dnešní stylové restaurace byla původně stáj pro krávy. „To bych opravdu nevěřila. Hodně se mi tady líbí. Chodíme sem hlavně s dětmi na poníky,“ řekla jedna z návštěvnic Martina Štěpničková. Ve Dvoře Olšiny je nyní ustájeno osm koní a tři poníci.

Jízdy kočárem

Kromě karvinských předškoláků a školáků sem jezdí za koňmi také postižené děti a lidé po operacích páteře. „S nimi děláme na koních rehabilitaci,“ potvrdila ošetřovatelka a cvičitelka koní Alana Nawalana.
Zdejší koně mohou zahlédnout Karviňané i v centru města. „Využíváme na jaře a v létě služeb jízdárny na kočárové jízdy po historickém okruhu města,“ řekla mluvčí města Šárka Swiderová.