Elektrárna v Nymburce dostala dárek

Pětaosmdesáté výročí zahájení provozu nymburské hydroelektrárny spojil její majitel s velkou rekonstrukcí.

Ostré zákruty řeky Labe u Nymburka po léta způsobovaly na levém břehu záplavy. Ledové kry zase často ohrožovaly jediný most. Teprve začátkem dvacátého století začaly úvahy o regulaci Labe nabývat konkrétních obrysů.

„Projektanti chtěli vyřešit prostor komplexně od sportovišť přes narovnání koryta řeky až po stavbu elektrické centrály pro Nymburk. Součástí úprav bylo vybudování i rozsáhlého anglického lesoparku na Ostrově,“ řekl historik Pavel Fojtík.

„Jenže vinou první světové války se stavba protáhla na deset let,“ dodává Fojtík.

Hodnota celého vodního díla zahrnující regulaci řeky, stavbu pohyblivého jezu, plavební komory s kanálem, přístav, úpravy břehů a elektrárny představovala na první republiku astronomickou sumu přesahující pětašedesát milionů korun.

Hydroelektrárna byla založená čtyři metry do tvrdé opuky. Kompletní montáž jedné Kaplanovy a čtyř Francisových turbín byla dokončena v březnu 1924.

„Oficiálně byla elektrárna uvedena do provozu 24. října 1924 a její turbiny od té doby nepřetržitě dodávají elektrický proud,” říká Fojtík.

V poslední době elektrárna přešla v rámci modernizace na zcela automatizovaný provoz.

„Turbíny dnes hlídá počítač, který v případě přehřátí některé části spustí alarm. Pokud nikdo nezasáhne, počítač vyřadí kritické místo z provozu,“ vysvětlil vedoucí elektrárny Libor Hruška. Modernizace přinesly kompletní výměnu tří nových Kaplanových turbín. Z původního zařízení zůstala jen jediná Francisova turbína.

Zmodernizovaná elektrárna tak zvýší svůj výkon z 1,040 na 1,156 megawattů. Elektrárna nyní dodává proud do veřejné sítě, ale kdyby měla zásobovat elektřinou jen Nymburk, stačila by už jen na jeho kompletní veřejné osvětlení.

V prvním patře hydroelektrárny, vzácné technické památky, vznikne v budoucnu muzeum.