"Europivo" přestává lidem chutnat

Zájem o malé značky roste. Na Žďársku se pivo vaří ale jen v malém pivovaru ve Velkém Meziříčí.

K hitům letošního léta patří pivní turistika. A v parném létě, jako je to letošní, si mnoho lidí nedokáže představit den bez správně vychlazené a orosené sklenice zlatavého piva. Stále oblíbenější je pivo z minipivovarů. Ve žďárském okrese ale takový najdeme pouze jediný - Malostránský pivovar ve Velkém
Meziříčí.

„Piva děláme i v období krize víc a víc. A podle ocenění z Tábora to asi děláme dobře,“ usmívá se nový sládek Malostránského pivovaru Josef Zatloukal. „Podle mě čeští pivaři nejsou zvěř. A už je přestala
bavit europiva z nadnárodních koncernů,“ tvrdí sládek, který vaří Harrach rok a půl a v oboru už působí třicet let.

Ředitel jihlavského pivovaru Miloš Vostrý je přesvědčen, že budou vznikat další minipivovary. „Je k tomu příznivá doba, protože lidi chtějí kvalitní pivo a to většinou minipivovary vaří,“ míní Vostrý.

Důkazem je i pivo, které vaří mniši v želivském klášteře nebo pivo z Dalešic, kde těží z toho, že se v tamním pivovaru natáčely slavné Postřižiny. V současné době je na Vysočině deset pivovarů včetně
menších rodinných.

Přímo ve Žďáře bývaly kdysi dva pivovary - městský a zámecký. Ale Žďárští se obnovení tradice jen tak nedočkají. „Pivo je bohužel činnost, která chce hodně kapitálu. V tomto sektoru už mají šanci jen velcí světoví hráči,“ vysvětluje majitel žďárského zámku a šéf renomované poradenské firmy Constantin Kinský, proč nehodlá v tomto oboru podnikat.