Evropské investice do komerčních nemovitostí klesly

Evropský investiční trh s komerčními nemovitostmi v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl 25 miliard eur (asi 630 miliard korun), což byl oproti poslednímu čtvrtletí roku 2011 pokles o 31 %. Meziroční objem transakcí k březnu 2012 se snížil o 1,5 % na 122 miliard eur. V meziročním srovnání byl nejsilnější kancelářský segment, investice do maloobchodních prostor poklesly o polovinu, uvádí nejnovější průzkum společnosti Cushman & Wakefield (C&W), podle nějž byly v prvním čtvrtletí letošního roku investice do komerčních nemovitostí v Evropě nejnižší od roku 2010.

Poptávka a aktivita přitom zdaleka nebyly v celém regionu rovnoměrné. Nejlépe si vedly Skandinávie, Benelux a některé oblasti východní Evropy. Ve Francii, v Itálii, Británii, Portugalsku, České republice, Maďarsku a na Slovensku naopak výrazně propadly. Zejména některé části trhu ve střední a východní Evropě silně poznamenal nedostatek úvěrového financování. Investoři se však drželi zpět i kvůli nedostatku prvotřídních nemovitostí. Nicméně to by se během letošního roku mělo změnit.

„Na začátku roku bývají investoři obvykle méně aktivní, proto nás pokles objemu investic v prvním čtvrtletí roku 2012 nepřekvapil. Obzvláště to platí pro období navazující na úspěšné druhé pololetí předchozího roku. Reakce na nové příležitosti je letos sice obecně pozitivní, avšak investoři a banky zkoumají potenciální obchody velmi opatrně. Jestliže v roce 2007 trval prodej například šest měsíců, je nyní třeba počítat o polovinu více času. Produkt, který na trh dosud nepřišel, se tedy nejspíš letos už neprodá,“ říká Alexander Rafajlovič z investičního týmu společnosti C&W pro Českou republiku a Slovensko.

„Na začátku roku jsme předpovídali, že se investice v druhém pololetí zvednou a za celý rok by mohly dosáhnout objemu zhruba 124 miliard eur. Tato předpověď se ale možná nesplní. Horší výsledky za první čtvrtletí se totiž nemusí podařit během roku dorovnat,“ poznamenává David Hutchings, vedoucí týmu průzkumu evropského trhu C&W. V nadcházejících měsících se má podle něj aktivita zvednout, předpověď ohledně investic v Evropě ale snížili na 120 miliard eur. „Nicméně jsou zde patrná rostoucí rizika, že ani tato upravená předpověď se nenaplní. Především pokud oslabí ekonomická důvěra a výhledy na zlepšení státní dluhové krize se ještě zhorší,“ upozorňuje.