Evropské obce by mohly pro komunikaci s občany využívat českou aplikaci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Brněnská Neogenia chce se svým Mobilním rozhlasem expandovat do sousedních zemí, jedná se strategickým partnerem. Aplikace nahrazuje obecní rozhlas a umožňuje obcím komunikovat s občany prostřednictvím mobilních telefonů.

K rozšíření aplikace Mobilní rozhlas za hranice republiky má Neogenii napomoci spolupráce s dalším subjektem. „Jde o významného domácího hráče v oblasti internetových projektů, více v tuto chvíli nemohu zveřejnit,” uvedl pro E15.cz spoluzakladatel společnosti Ondřej Švrček.

Dodal, že společnost cílí na rakouský, německý a slovenský trh. Právě na tom posledním jmenovaném má již zmapovaný také zájem o službu. V zahraničí by však aplikace zřejmě nesla jiné jméno.

Neogenia ji zároveň postupně vylepšuje i v rámci České republiky. Nyní prohlubuje spolupráci s projektem ZmapujTo.cz, který lidem umožňuje přes mobilní aplikaci nahlašovat výskyt černých skládek.

Mobilní rozhlas tak samosprávám umožňuje sjednotit pod jedno uživatelské rozhraní oba směry komunikace s veřejností – pomocí ZmapujTo získávají obce konkrétní fotopodněty občanů, s veřejností pak komunikují samy prostřednictvím Mobilního rozhlasu.

Jak název aplikace napovídá, ta supluje funkci obecního rozhlasu. Občany informuje prostřednictvím SMS či e-mailů, systém ale zároveň počítá se zpětnou vazbou a umí pořádat i takzvaná minireferenda. Fungují mimo jiné na principu hlasových zpráv, kdy občan klávesovou volbou například vybírá nejlepší variantu řešení konkrétního problému.

Podle Švrčka má služba nad evropskou konkurencí výhodu ve své univerzálnosti. „Řada obcí v západní Evropě, využívá řešení, které si nechaly naprogramovat na míru,“ vysvětluje Švrček.

Tím, že Neogenia nabízí různým municipalitám řešení postavená na jednotném základě, prý dokáže výrazně stlačit cenu. Ty nejmenší samosprávy vyjde provoz na dvě stě až pět set korun měsíčně.

Kritérium ceny se ukázalo jako rozhodující například pro městskou část Praha 10, která začala Mobilní rozhlas využívat namísto řešení od společnosti O2. Vlastní způsob obecní komunikace se samosprávám snaží nabízet také Hewlett-Packard.

Mobilní rozhlas v Česku využívá na pět set obcí a měst, náklady na jeho vývoj a správu ve dvacetičlenném týmu již Neogenia dokáže z výnosů pokrýt.