Exekutoři varují před údajně nesmyslnou změnou legislativy

Legislativní radou vlády prošel návrh novelizace exekučního řádu, do něhož se díky snaze některých politických stran dostalo opatření, které by do budoucna mohlo poškodit věřitele, neboť má omezit tzv. další činnost exekutora. Jmenovitě se jedná o ustanovení bránící soudním exekutorům sepisovat tzv. exekutorské zápisy a ponechání této činnosti pouze notářům, kteří ji v takovém kvantu zřejmě ani nebudou schopni zvládnout.

„Paradoxem navrhované změny je to, že vlastně nic neřeší. Exekutorské úřady přijdou o pravomoc sepisovat exekutorské zápisy a ty samé zápisy budou dělat notáři, jen pod jiným názvem. Vůbec nerozumím tomu, proč by k této změně mělo dojít, exekutoři sepisují exekutorské zápisy od samého počátku své existence v roce 2001,“ sděluje Robert Runták, ředitel Exekutorského úřadu Přerov JUDr. Tomáše Vrány.

Stejný názor sdílí i další exekutorské úřady. „Nevím, zda je plánované opatření namířeno proti exekutorům, ať již z důvodů politických či jiných, ale nejcitelněji je pocítí věřitel, který bude nucen čekat na řešení své pohledávky déle, “ říká soudní exekutor Jan Grosam a dodává: „Nezapomínejme, že právě možnost volby způsobu řešení pohledávek rozhýbala v posledních letech vymahatelnost práva. Čeští občané mají při zajištění svých pohledávek svobodnou volbu a pokud bude jejich půjčka podmíněna a posílena zárukou, je jedno, zda ji s nimi sepíše exekutor či notář. Vždy si vyberou toho, kdo jim tuto službu poskytne pružně a kvalitně“

Proti změně legislativy se staví i další subjekty. „Zásadně nesouhlasím s připravovanou novelou exekučního řádu v části, kde se navrhuje případné odnětí sepisování vykonatelných zápisů exekutorům. Soudním exekutorům tato pravomoc náleží nejen historicky – v deseti letech své existence projevili vysokou odbornost a časovou flexibilitu při sepisování těchto listin. Drtivá většina našich členů využívá k sepisování exekutory, nikoliv notáře, neboť mají na tuto agendu daleko větší kapacity a připravujeme další rozšíření v této spolupráci,“ říká Ing. Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří ČR, největšího profesního sdružení obchodníků s nemovitostmi u nás. Asociace realitních kanceláří ČR považuje případné odnětí zápisů exekutorům za krok špatným směrem, který může výrazným způsobem zasáhnout do vymahatelnosti práva, neboť monopolizací práce notářů tak prakticky zmizí v této oblasti zdravá konkurence.

Dalším subjektem, který podporuje zachování stávajícího stavu, je Asociace inkasních agentur ČR. Její prezident, Ing. Vladimír Gazárek, k tématu doplňuje: „Členové našeho sdružení institutu exekutorských zápisů při své práci hojně využívají. U zápisů je zejména potřeba jednat rychle a podepsat ho třeba v týž den, kdy se na obsahu dlužník s věřitelem dohodli. Naše zkušenost ukazuje, že exekutoři tuto flexibilitu mají.“ Dle Gazárkova názoru za situace, kdy chce stát odbřemenit soudnictví, by měl dát prostor účastníkům právních vztahů k vykonatelným dohodám, než aby posléze zbytečně vznikaly soudní spory. A tím pádem zátěž pro stát. Zejména proto vidí jako zbytečné a nesystémové jakékoliv omezení v této oblasti.