Exkluzivně: Policisté na rekreaci. Pozor na vosy, blesky a výšky, radí příručka

Sedmičce se podařilo získat instrukce, jak se mají policisté chovat na ozdravném pobytu. Podle odborníků jsou jako pro malé děti a dospělého člověka urážejí. Pokyny udivily i ministra vnitra Radka Johna.

Nedrážděte vosy a sršně, nesahejte naslepo do děr v zemi, za bouřky se neprocházejte po volné krajině, a hlavně se oblékněte podle počasí.

Od třináctého srpna vyrážejí policisté na ozdravné pobyty vyzbrojeni pokyny, které podle odborníků odpovídají intelektu prvňáčků. Muži a ženy, kteří se snaží dostat za mříže nebezpečné zločince, likvidují výbušniny nebo řídí dopravu na složitých místech, se textu smějí. Vedení policie tvrdí, že jen plní zákon.

Redakce ukázala text i ministrovi vnitra Radku Johnovi. Reagoval stručně a překvapeně. „To se snad ani nedá komentovat,“ vyjádřil se John k úrovni dvoustránkového materiálu.

Na služebnách text vyvolal bouři veselí. „Když jsme si to četli, tak jsme mysleli, že praskneme smíchy. Člověk se pak nemůže divit, že o nás vznikají takové vtipy,“ popisuje policista z plzeňské čtvrti Lochotín. Jméno uvádět nechce, aby neměl problémy s nadřízenými. Jeho kolega přitakává.

„Navíc se mi to jeví jako dvoustránkový výcuc z časopisů o Rychlých Šípech. Liší se snad jen tím, že jejich autor, Jaroslav Foglar, pro lepší srozumitelnost používal i obrázky,“ kroutí hlavou nad textem druhý muž.

Ztráta orientace v terénu

Autorem pokynů je plukovník Roman Fidler z ředitelství pro řízení lidských zdrojů Policie České republiky. V první části nazvané „Základní všeobecné osobnostní předpoklady při ozdravném pobytu, které zvyšují riziko úrazu“ vymezuje Fidler tři základní nebezpečí, která na příslušníky policie číhají.

A to je přecenění fyzických vlastností, dále působení přírodních alergenů i ztráta orientace v neznámém terénu.

V druhé části už jde do detailů a radí například, jak se vyhnout prochladnutí či přehřátí, zásahu bleskem, pádu ze srázu při větrném počasí a útokům různých zvířat.

„Nepřibližovat se k pasoucímu se dobytku, zvláště v případech, kdy jsou na pastvinách krávy a býci s telaty, nevstupovat do prostorů, kde se psi volně pohybují, nedráždit je, neutíkat před nimi, had sám od sebe nezaútočí (dejte mu šanci k úniku), nesahat naslepo do různých děr v zemi, ve skalách či ve stromech,“ doporučuje plukovník Fidler například v šestém z celkem dvanácti bodů. Redakce se ho pokusila kontaktovat, ale neodpověděl.

Smysl instrukcí tak objasnil mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Smích není podle jeho slov na místě. „Při psaní uvedeného pokynu autor využil dlouhodobé zkušenosti pracovníků, kteří se zabývají bezpečností práce. Proto také použil demonstrativní vymezení případných rizik,“ říká Ibehej.

Nebezpečí žalob

Pokud by se podle něj policista na ozdravném pobytu zranil, mohl by svého zaměstnavatele žalovat. „Soudy důsledně trvají na přesném vymezení povinností, které musí příslušníci při výkonu služby plnit,“ vysvětluje Ibehej. Evidenci policistů, kteří si do zavedení pokynu přivezli z rekreace uštknutí či úžeh a pak za to svého zaměstnavatele žalovali, minulý týden k dispozici neměl.

Na hasiče se vztahuje podobný zákon jako na policisty. Na ozdravné pobyty mají nárok po patnácti letech služby. Jak si poradit v přírodě, jim však nadřízení neříkají. „Hasičský záchranný sbor České republiky nemá a nebude vytvářet žádná opatření, která by se týkala rizik úrazů hrozících na ozdravných pobytech hasičů,“ říká mluvčí sboru Ivana Svitáková.

Jako nesmysl snižující lidskou důstojnost policistů hodnotí pokyn právnička Dagmar Gottweisová, která se mimo jiné specializuje na pracovní právo. „Domnívám se, že autor tohoto pokynu by se měl podrobit psychiatrickému vyšetření. Těžko může být člověkem na svém místě,“ míní právnička.

Kočka v mikrovlnce

Pokyn jí připomíná případ z USA, kdy žena sušila mokrou kočku v mikrovlnné troubě. „Když se zvíře upeklo, soudila se s firmou, že návod na používání mikrovlnky nebyl dostatečně podrobný a neobsahoval toto varování,“ dodává Gottweisová.

Ve stejném duchu, byť méně příkře hodnotí pokyn vojenský psycholog Jiří Brančík.

„Bezpečnostní složky musí ctít určitá pravidla, v tomto ale vidím přehnanou snahu policie se pojistit. Jsme dospělí lidé a moudřejší by bylo ošetřit počínání na ozdravném pobytu obecnou formulací. Nikdy přece nelze vyjmenovat všechny eventuality, které mohou v přírodě nastat. Někdo si třeba včas nevytáhne klíště, což mu předpis výslovně neukládá, a hned si koleduje o průšvih,“ argumentuje Brančík.

Podle vedoucí katedry pedagogiky Západočeské univerzity Dagmar Čábalové budou mít instrukce dokonce opačný efekt. „Členové Policie České republiky jsou myslící dospělé osobnosti. Text odpovídající úrovni malých dětí bude spíše plnit funkci nevýchovnou,“ myslí si pedagožka.

A přednosta dětské kliniky plzeňské fakultní nemocnice Jiří Kobr se domnívá, že se autor inspiroval v socialistické armádě. „Už velmi dlouho jsem nečetl nic zábavnějšího. Po obsahové i formální stránce mi tato perla připomíná vojenský řád ZAKL 1-4 z roku 1975.

Není vůbec vyloučeno, že autor nebo autorský tým je identický. Rozhodně není co závidět policistům s přirozenou inteligencí, kteří mají takové nadřízené orgány,“ kroutí hlavou Kobr.