Extra dlouhý 2016: Přestupný rok prodlouží i přestupná sekunda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Konec letošního roku přinese neočekávanou zátěž pro digitální přístroje a hodiny: namísto samých nul budou muset zobrazit nestandardních 23:59:60. Mezinárodní úřad pro rotaci Země (IERS) totiž včera potvrdil, že poslední minuta 31. prosince 2016 koordinovaného světového času (UTC) bude mít 61 sekund. Letošní rok tak bude nejdelší, jak jen oficiálně může být.

Za to, že na oslavu konce letošního roku bude o něco více času než obvykle, může fenomén přestupné sekundy. Ta slouží stejně jako více známý přestupný den (přestupný rok je pouze jméno roku s vloženým přestupným dnem, pozn. red.) k vyrovnávání rozdílu v počítání času v kalendářích a reálným pohybem Země.

Zatímco přestupný den řeší rozdíly způsobené oběhem Země kolem Slunce, přestupná sekunda řeší nuance v její rychlosti rotace kolem své osy. Právě tato rotace se kvůli gravitačnímu tahu Měsíce zpomaluje, takže se postupně rozchází se superpřesnými atomovými hodinami, podle nichž IERS stanovuje světový čas UTC. S přičítáním přestupné sekundy IERS začal v roce 1972. Od té doby došlo již k 26 posunům. Pro představu: pokud by tak IERS vůbec nečinil, v roce 2100 by tato desynchronizace mohla činit dvě až tři minuty, v roce 2700 plnou půl hodinu.

Všichni výrobci softwaru tak mají půl roku na to, aby připravili potřebné aktualizace a zajistili, že nedojde k nežádoucím potížím a desynchronizaci, která například v roce 2012 vyřadila mnohé internetové servery a služby jako Reddit, LindedIn či FourSquare. Poslední přestupnou sekundu IERS přidal na konec loňského června a k zásadním obtížím naštěstí nedošlo.

Koordinovaný světový čas
Tento čas, označovaný UTC (Coordinated Universal Time), tvoří základ systému občanského času. Jednotlivá časová pásma jsou pak určována svými odchylkami od UTC. Koordinovaný světový čas jako základ systému měření času je nástupcem greenwichského času alias GMT (Greenwich Mean Time) a v neformálním vyjadřování se někdy zaměňují. Na rozdíl od GMT, jenž je založen na rotaci Země, vychází UTC z atomových hodin, takže je na rotaci Země téměř nezávislý.