Extremisté chtěli v Holešově narušit Týden židovské kultury

Právě vrcholící Týden židovské kultury chtěli v sobotu odpoledne narušit pravicoví radikálové. Přestože se ve městě nakonec sešlo několik přívrženců extrémní pravice i hlouček antifašistů, policie nemusela zasahovat

Pravicoví radikálové chtěli proti Týdnu židovské kultury demonstrovat i bez povolení úřadů. „Holešovská radnice sice jejich akci nepovolila, přesto máme informace, že se pokusí do centra dostat,“ uvedla Kyšnerová. Situaci ve městě proto monitorovalo několik příslušníků Policie České republiky a také městští strážnici. Extremisté se chtěli sejít v 15 hodin, ale ve městě se pohybovali jen v malých skupinkách v celkovém počtu do třiceti lidí. Do centra na náměstí Dr. Edvarda Beneše dorazili až před 16. hodinou.
„Na náměstí se nejprve před půl čtvrtou dostavila skupina asi dvaceti mladých příznivců levice, kteří protestovali proti pravicovým extremistům,“ doplnila později Kyšnerová. Antifašisté s sebou měli transparenty, z nichž jeden hlásal: Antifašismus - zodpovědnost nás všech. Protest levicových aktivistů probíhal pokojně. Policisté proti nim nezasahovali, pouze je žádali, aby setrvali na chodníku.Po příznivcích levice dorazily na holešovské náměstí také necelé dvě desítky pravicových svolavatelů demonstrace. „Ke střetům však nedocházelo,“ doplnila Kyšnerová. Jak uvedl starosta Holešova Zdeněk Janalík, svolavatelem protestní akce bylo hnutí Národní aktivisté Morava.
Podle informací agentury Mediafax měli extremistům čelit i bývalí vězni koncentračních táborů ve vězeňských mundůrech, které pozvali pořadatelé Týdne židovské kultury. Ti ale na náměstí podle Kyšnerové nebyli.
Oba tábory se nakonec rozešly bez incidentů. „Na náměstí je již jistou dobu zcela klid. Vůbec jsme nemuseli zasahovat,“ shrnula v 18 hodin Kyšnerová. Levicových aktivistů se podle ní nakonec sešlo celkem čtyřicetí, pravicových dvacítka. Drobné ataky proběhly jen mezi oběma skupinkami radikálů. „Program Týdne židovské kultury v žádném případě nenarušili,“ dodala Kyšnerová.
Desátý ročník Týdne židovské kultury probíhá na více místech v Holešově od 25. do 31. července. Jeho letošním podtitulem je Humor v a satira v židovství.