Extrémní golf uprostřed Litvínova

Extrémní golfisté se chystají na závěrečný turnaj golfového ročníku. Sjezdovka na Klínech bude dějištěm posledního turnaje roku.

Vyznavačům extrémního golfu se blíží vrchol sezony, turnaj mistrů na klínovské sjezdovce. Předtím je však čeká ještě předposlední bitva o ligové body v centru Litvínova. „Turnaj jsme naplánovali na 16. října. Jen ještě nevíme přesné místo, ale vytipovali jsme si několik míst v Litvínově. Počasí je nevyzpytatelné a také čekáme, jak budou místa, která připadají v úvahu, ten den vypadat. Na pěstěném trávníku totiž extrémní golf hrát nemůžeme,“ říká členka české asociace extrémního golfu a mluvčí Jitka Jenke.
Extrémní golf popisují pořadatelé turnajů jako návrat ke kořenům tohoto sportu pro gentlemany. S golfovými holemi potkají lidé hráče extrémního golfu na poli, v lese, na sjezdovce nebo na mosteckém aquadromu. Hráči boří mýty o tom, že golf je hra bohaté a nepřístupné komunity lidí. „Extrémní golf je opravdu pro každého. Stačí se zaregistrovat před turnajem a už jdete na první odpal. Zájemci si vyzkoušejí, zda je to chytne a nemusí hned kupovat golfové náčiní. I hůl hráčům půjčíme,“ láká nové členy spoluzakladatel a předseda české asociace Filip Šrámek.

Speciální míček, co nic nerozbije

Na posledním turnaji na mosteckém aquadromu si hráči extrémního golfu vyzkoušeli novinku. Jde o speciální golfový míček. Ten má stejné vlastnosti jako míček klasický, ale je bezpečnější. „Pokud hráč trefí místo jamky něčí majetek, může zůstat v klidu. S tímto míčkem totiž nemůže nic rozbít, což vyznavači golfu ocení zejména při turnajích ve městě,“ vysvětluje mluvčí.
Hráči, kteří se věnují klasickému golfu na upravených trávnících, nemají při tomto druhu golfu žádnou výhodu. Jejich zkušenosti a herní praxe jsou jim k ničemu. „Hlavním rozdílem oproti golfu klasickému je samozřejmě terén a prostředí. Skutečné přírodní podmínky dávají možnost rovnocenně soupeřit golfovému amatérovi s profíkem,“ říká Jitka Jenke.
Její slova hodlají extrémní golfisté stvrdit v další sezoně tím, že přizvou profesionální hráče klasického golfu do turnajů. „Síla úderu a odhad je v extrémním golfu úplně o něčem jiném než v klasickém golfu, na který jsme zvyklí z televize. Profesionálních golfistů se nebojíme a od příštího roku budou mít možnost s námi soupeřit o body. Dosud si s námi mohli zahrát bez možnosti získat body do extraligy golfu. Ale nečeká je nic jednoduchého,“ říká odhodlaně tisková mluvčí.
Členská základna české asociace extrémního golfu roste velmi rychle. Vznikla teprve před necelými dvěma lety.
„Přihlásili se nám i zájemci z Písku nebo Prahy. Nejvíc členů je ale z Most u a Litvínova, dnes už nás je několik desítek a stále se rozrůstáme. Z toho mám opravdu velkou radost,“ kvituje zakladatel tohoto sportu v severních Čechách Filip Šrámek. Důvod je podle něj jednoduchý. Severní Čechy totiž nabízejí ideální podmínky. Díky různým přírodním překážkám není nouze o kuriózní a zajímavé momenty. Golfovému míčku se do cesty za jamkou může postavit kámen, větev, jáma nebo drny. Na zdolání každé jamky mají golfisté maximálně osm úderů.

Nejlepší holí jsou šestky železa

Ti zkušenější už vědí, že nejlepšími golfovými holemi na rozmanitý terén jsou takzvaná železa, konkrétně čísla šest až osm. Oproti známějšímu golfu, kde je klasická jamka, má extrémní golf i v tomto své specifikum. Jamka u extrémního golfu je kruhově ohraničený prostor o průměru jeden metr s praporkem uprostřed, se šesti či sedmi šňůrou provlečenými tenisovými míčky.
„Největší výhodou extrémního golfu je bezesporu relaxační faktor. Proto jsou hřiště situována výhradně do míst s jedinečným výhledem na okolí, panoramatické prostředí se stává součástí duše hráče. Není tajemstvím, že odpaly pak jsou přesnější a tváře golfistů veselejší,“ uzavírá Šrámek.