Facebook připojí Afriku k internetu. S pomocí SpaceX vypustí satelit

ilustrační foto:  satelit, internet, Země,

ilustrační foto: satelit, internet, Země, Zdroj: Eutelsat

Americká společnost Facebook vypustí tento víkend satelit, který má zajistit internet v subsaharské Africe. Šéf firmy Mark Zuckerberg to oznámil během své návštěvy Nigérie. Projekt vznikl ve spolupráci s francouzskou firmou Eutelsat v rámci iniciativy Internet.org.

Izraelská družice AMOS-6, kterou v sobotu 3. září vynese na oběžnou dráhu společnost SpaceX, má dostat internet do oblastí bez kabelového připojení. Signál satelitu by měly být schopny přijímat chytré telefony uživatelů celkem ze 14 tamních zemí. Projekt má kromě sociální sítě nabízet i další služby jako předpověď počasí či zpravodajství. Většina subsaharského regionu je bez internetu, jak vyplývá ze statistik www.internetworldstats.com.

Pokrytí subsaharské Afriky internetem je vůbec prvním projektem Facebooku, který využívá satelit. Je součástí projektu, který ohlásil Zuckerbeg už loni na podzim. „Budeme pokračovat v propojování celého světa - i kdyby to znamenalo vydat se mimo naši planetu,“ uvedl tehdy.

Spolupráce Facebooku s Eutelstatem je podle některých komentátorů znamením, že sociální síť ustoupila od plánů pokrýt Zemi internetem prostřednictvím vlastních satelitů, což by akcionáře firmy vyšlo na miliardy dolarů. „Misí Facebooku je propojit svět a věříme, že satelity v tom budou hrát významnou roli,“ prohlásil šéf Internet.org Chirs Daniels.

Facebooku jde hlavně o nové uživatele, tvrdí kritici

Celý projekt internetu od Facebooku je již delší dobu pod palbou kritiků, podle nichž preferuje jedinou sociální síť a typ služeb, čímž porušuje jedno ze základních pravidel internetu – neutralitu sítě. Kritici poukazují na fakt, že Facebook svými aktivitami především sleduje růst své uživatelské základny. Pro ilustraci, v celé subsaharské Africe má americká společnost jen 84 milionů uživatelů, celý region má přitom miliardu obyvatel.

Facebook má i další projekty na podporu globálního internetu. V červenci například vyslal do vzduchu solární dron Aquila, který má šířit internetové připojení do nejodlehlejších míst planety.

Pokrytí Internet.org v Africe díky satelitu firmy Eutelsat (tmavě žlutě země, v nichž bude signál odemčen)Pokrytí Internet.org v Africe díky satelitu firmy Eutelsat (tmavě žlutě země, v nichž bude signál odemčen)|EutelsatPokrytí Internet.org v Africe díky satelitu firmy Eutelsat

Facebook není jediný
Facebook není jedinou firmou, která se snaží dostat internetové připojení k milionům lidí po celém světě, kteří jej dosud nemají k dispozici. Mateřská společnost Googlu Alphabet podporuje projekt Loon. Ten chce internet vysílat z balónů obíhajících kolem země ve vysokých výškách.
Firma OneWeb Satellies, společný podnik Airbusu a společnosti OneWeb, plánuje postavit novou generaci malých satelitů, které budou internet vysílat hlavně do odlehlých regionů. Na satelity sází i SpaceX Elona Muska nebo také jihokorejský Samsung, který loni vydal obsáhlou studii „mobil internet from the heavens“.