Faraóni nenosili zbraně pro ozdobu, bojovali s nimi

Starověký Egypt

Starověký Egypt

Detailní výzkum zbraní dochovaných v hrobkách faraónů prokázal, že meče, sekery a dýky byly používány v bitvách. Zbraně egyptských velmožů včetně faraónů byly bohatě zdobené a vědci předpokládaly, že sloužily spíše jako odznaky moci než ke skutečnému boji. Nový výzkum ale prokázal, že se i tyto zbraně barvily krví nepřátel, a že proto nesloužily jen na ozdobu.

Dýky, meče a sekery nalezené v hrobkách staroegyptské elity z doby bronzové udivují svou zdobností. Jejich bohaté ornamenty a blyštivý kovový povrch napovídají, že byly spíše používány jako ozdoby než jako skutečné „nástroje smrti“. Britský egyptolog Daniel Boatright z Isle of Wight College se nenechal vzhledem zbraní oklamat. Z historických pramenů je známo, že se faraóni osobně účastnili bitev. A tak je vysoce pravděpodobné, že se svými naleštěnými luxusními zbraněmi oháněli po nepřátelích.

Boatright prozkoumal povrch a ostří celkem 125 staroegyptských zbraní z doby před 3000 až 5000 roky. Už první zevrubné prozkoumání prokázalo, že dýky, meče, sekery a oštěpy byly navzdory bohatému zdobení plně funkční. Dalo se s nimi bojovat i zabíjet. Zbraně nošené jen pro ozdobu, byly velice vzácné.

Mikroskopické analýzy prokázaly, že hroty a ostří nesou neklamné známky po opotřebení. Jejich majitelé jimi sekali a bodali do těl nepřátel. Používali je zřejmě jak v bitvách, tak i při exemplárních popravách.

Pomsta faraónovi smrti

Zajímavé výsledky přinesl výzkum dýky náležející faraónovi Kamosemu, jenž vládl mezi roky 1555–1550 př.n.l. Dýka byla zřejmě použita k pomstění smrti jeho otce faraóna Sekenenre Taa.

Sekenenre Tao vládl jen Hornímu Egyptu. Zbytek říše tehdy ovládli Hyksosové. Sekenenre Tao s nimi bojoval a v jedné z bitev zřejmě padl. Na lebce jeho mumie je patrných pět ran zasazených sekerou. Každá byla smrtelná. Vše nasvědčuje tomu, že faraóna napadli najednou dva nebo tři muži.

Lebka faraóna Sekenenre Taa se stopami po ranách sekyrouLebka faraóna Sekenenre Taa se stopami po ranách sekyrouLebka faraóna Sekenenre Taa se stopami po ranách sekyrou

Kamose v otcově boji s Hyksósy pokračoval. Nakonec rovněž padl rukou asijských nájezdníků, ale kůži neprodal lacino. Jeho dlouhá dýka, kterou lze snadno považovat i za krátký meč, nese na ostří četné stopy po ranách, které s ní byly zasazeny.

Boatring předpokládá, že se Kamose mstil Hyksosům za smrt otce a za to, že rozsekali jeho tělo na kusy. Nevynechal zřejmě jedinou příležitost, kdy se jeho dýka „napila hyksoské krve“.