Ferguson explodoval i ve svých memoárech

Alex Ferguson

Alex Ferguson Zdroj: Profimedia.cz

Autobiografie Alexe Fergusona udivuje od prvních stran. Tolik opovržení a pohrdání, které v ní slavný fotbalový trenér projevil vůči některým největším hvězdám, hráčům vlastního týmu Manchesteru United, se jen tak nevidí.

Před jeho tvrdým odsudkem neunikli ani David Beckham („je zcela posedlý statusem celebrity“) nebo Wayne Rooney. Mnozí říkají, že i proto Ferguson slavil tolik úspěchů. Měl totiž ještě větší ego než superhvězdy, které vedl.

Skandál za skandálem

Milovníci skandálů si užijí. Kniha je plná kontroverzí, hádek, osobních střetů. Temperamentní Ferguson nic nepřikrášluje, o všem hovoří otevřeně. Dvanáct stran například věnoval sváru s Arsenem Wengerem, trenérem Arsenalu, obdivně se rozhovořil o Josém Mourinhovi, kouči Chelsea. Naopak bývalého trenéra Liverpoolu Rafaela Beníteze, který Fergusona obvinil, že zastrašoval rozhodčí, a proto měl výsledky, odbyl urážlivě.

Alex Ferguson vedl Rudé ďábly z Old Trafford neuvěřitelně dlouhou dobu – od podzimu 1986 do loňského roku. Udělal z nich jedno z nejsilnějších mužstev: dvakrát s nimi vyhrál vrcholnou evropskou soutěž (PMEZ/Ligu mistrů), dvakrát je v ní dovedl do finále. Anglickou ligu vyhráli jeho svěřenci třináctkrát, anglický pohár pětkrát, ligový pohár čtyřikrát. I výčet dalších úspěchů Fergusona je ohromující, například vyhrál s Reds MS klubů FIFA v roce 2008. Se ziskem 49 trofejí se stal nejúspěšnějším a také nejdůležitějším mužem ostrovního fotbalu posledních dvaceti pěti let.

Tvrdohlavý Skot

Mužstvo vedl pevnou rukou – pokud se mu někdo znelíbil, druhý den šel. Poznaly to i největší ikony klubu, třeba hvězdný záložník Roy Keane („měl ten nejnabroušenější jazyk, jaký si lze představit“) nebo útočník Ruud van Nistelrooij. Fanoušci United zuřili, ale tvrdohlavý Skot Ferguson si stál za svým. „Nikdo mi nemůže přerůst přes hlavu, největší jsem tady já!“ odpovídal.

Často to však přehnal. Jednou ve vzteku nad slabým výkonem Beckhama nakopl o přestávce v šatně ležící kopačku. Ta nešťastnou náhodou trefila světovou celebritu číslo jedna nad oko. Rozzuřený fotbalista, kterému kapala krev do obličeje, vyskočil z lavičky a chtěl se s trenérem prát. I tohle slavný trenér ustál. „Jednou z mých neměnných taktik bylo udržovat své svěřence neustále v napětí,“ často s úsměvem opakoval.

Celebrit se nebál

Kniha má strhující spád, je plná podobných dramatických scén, kdy v hlavních rolích vystupovali Eric Cantona, Ronaldo, Ryan Giggs, Rio Ferdinand, Carlos Tevéz a desítky slavných fotbalistů. Ukazuje, s jakou až brutální přímočarostí Ferguson dovedl využívat zranitelnost a nejistotu i těch nejlépe placených hráčů světa, jak je ovládal.

Kritici knize vyčetli hlavně to, že se Ferguson některým kontroverzním bodům vyhnul. Například jen pár řádky přešel kontroverzní vstup nových amerických majitelů bratrů Glazerových do Manchesteru United. Ti hned po svém nástupu prosperující klub zadlužili. Nebo svůj vztah k BBC, které odmítal poskytnout interview sedm let poté, co nabyl dojmu, že jeho syna zostudila. Jen stručně si také postěžoval, že nebyl dobře placený, ovšem již nezmínil sumu, kterou bral. Přitom šlo o miliony liber. A fanoušky českých fotbalistů může zamrzet, že se Ferguson v knize o Petru Čechovi či Tomáši Rosickém zmínil jen letmo.

Alex Ferguson: Můj příběh
Vydavatel: Mladá fronta, 2014
Překlad: Milan Lžička
Hodnocení: 80 %