Ferrari & Kinská

Bohdana Ferrari a Magda Kinská

Bohdana Ferrari a Magda Kinská Zdroj: Petr Hricko

Sestry ze Zlína Bohdana Ferrari a Magda Kinská prodávají ty nejluxusnější parfémy na trhu. Například z florentského kosatce, který stojí miliony. Jaké je tajemství dokonalé vůně?

Víte, jak voní sníh? Déšť, který dopadá na břidlicové střechy? Nebo jarní ohně, v nichž se pálí pozůstatky zimy? Co dokáže náš nos zachytit, to jsou mistři parfuméři schopni spoutat do třpytivých flakonů. Exkluzivní zastoupení výrobců House of Sillage a Tiziana Terenzi pro český a slovenský trh mají dvě podnikavé sestry ze Zlína, Magda Kinská a Bohdana Ferrari. A není to poprvé.

„Příbuzní mého manžela v Itálii vyráběli svetry, a tak jsme to se značkou Gio Ferrari zkusili i tady,“ vypráví Bohdana. Svetry stály 2000 korun a nikdo jim nevěřil. Jenže za pár let měly sestry doslova monopol. „Vybíraly jsme ty nejkonzervativnější. S italskou módou to tady bylo těžké. Problémová totiž byla i třeba tmavomodrá barva. Lidé říkali, že vypadají jako železničáři, “ směje se energická blondýna, která začínala jako letuška pro šéfa legendárního JZD Slušovice Františka Čubu. „Prolétali jsme celý svět a na palubě měli i třeba Rolling Stones.“ Osudové setkání s budoucím manželem, za nímž se odstěhovala v roce 1991 do Itálie, na ni ale čekalo v rodném Zlíně.

Magda Kinská, starší ze sester, měla být chemikem, ale už v roce 1993 začala nabízet svetry. „Já jsem ta, co prodává, a sestra nakupuje,“ upřesňuje Magda rozdělení rolí ve firmě. Z hádek o byznyse u rodinného stolu strach nemají, na to se prý vidí moc málo.

Svět parfémů je vskutku fascinující – parfuméři studují jednotlivé formule i roky. „Jsou to alchymisté, vše je přírodní a dají dohromady třeba vůni sněhu,“ vysvětluje obdivně Bohdana, když mluví o tzv. „jus“ neboli obsahu parfému. Vysoká parfumerie nedělá reklamu a prodává se ve speciálních obchodech. Lidé, kteří ji chtějí, vědí, kam jít, a neváhají zaplatit za limitovanou edici parfému z House of Sillage i 47 000 Kč. „Je to dotažené k dokonalosti. Zkoumají i složení testovacího papírku, aby náhodou vůni neměnil,“ říká Magda. „Tyto parfémy jsou navíc jako víno, každý rok o něco jiné, protože letos jasmín voní jinak než loni. Ingredience mohou stát až 60 000 eur za litr oleje. Jedním z nejdražších je například florentský kosatec.“

Parfumářsky proslulé je francouzské městečko Grasse, a to díky poloze na rozhraní dvou klimatických pásem. „Rostliny tam mají krutý život, musejí ze sebe vytáhnout to nejlepší, a mají tím pádem velmi silnou vůni,“ vysvětluje Bohdana Ferrari.

Parfém ale nemusí být nutně stejný, ani pokud se prodává ve stejném roce a pod stejným jménem. „Parfuméři jsou dnes velmi limitováni nařízeními z ministerstev zdravotnictví ohledně alergií. A jelikož se nařízení liší, stejný parfém může v Dubaji, v Moskvě a v New Yorku vonět úplně jinak. Zdravotní omezení jsou opravdu velká,“ posteskne si Bohdana a dodává, že některé parfémy z 20. let, které se dnes ještě vyrábí, už proto nikdy nebudou vonět jako ty původní. „Je to ale lehce absurdní – například to, co na vás vystříkne, když rozkrojíte citron, je tisíckrát silnější než extrakt, který můžete použít do parfému.“