Festival: od Smetany k Avataru

V neděli začínají Smetanovské dny. Letos potěší i milovníky sci-fi a fantasy.

Deset koncertů, opera pro nejmenší diváky a pro fajnšmekry operní přenosy z Metropolitní opery v New Yorku. Ale také výstavy, filmové projekce a pochopitelně odborné sympozium – to vše nabídnou letošní Smetanovské dny. Dvaatřicátý ročník festivalu, který začíná v neděli a který se málem nekonal.

Pořadatelé totiž neprošli hustým sítem městského grantového řízení, a tak měli k dispozici o poznání méně peněz, než bylo zapotřebí. Nakonec pomohli ti, od kterých se to čekalo asi nejméně: fotbalisti.

Zářící FC Viktoria na podzim slíbila darovat městu deset milionů korun na sport a kulturu, což také počátkem roku učinila a město její dar nedávno přijalo. Smetanovské dny tak získaly na příští tři roky pět milionů.

Téma Smetanovských dnů určuje každoročně mezioborové sympozium. Pro letošek je to Člověk a stroj v české kultuře 19. století.

Toto téma odráží například i koncert barytonisty Ivana Kusnjera s Plzeňskou filharmonií, jenž se uskuteční 23. února. V programu zazní méně známé Smetanovy symfonické básně Richard III., Hakon Jarl a Valdštýnův tábor a také Terezín Ghetto Requiem Sylvie Bodorové a Pacific 231 Arthura Honeggera.

Člověk a stroj

Vztah člověka a stroje budou mapovat i dvě výstavy – v muzeu a v galerii „13“. Západočeská galerie představí technické kresby a ilustrace, technologie reprodukce obrazu a zvuku, ale i klasické kresby, malby a grafiky, které v devatenáctém století reagovaly na masivní vstup strojů do lidských životů. Západočeské muzeum zase chystá výstavu známých, neznámých, důmyslných i obskurních strojů, jimiž se člověk od předminulého století víc a víc obklopuje.

Pestrý výběr nabízí s ohledem na téma i filmová část festivalu. Její dramaturgie sáhla po titulech, jako je Karlík a továrna na čokoládu, Mechanický pomeranč, akční sci-fi Počátek, Kubrickův a Spielbergův snímek A.I. umělá inteligence či Avatar a Star Wars v provedení 3D. Ačkoli Smetanovské dny nabízejí široké spektrum kulturních zážitků, jejich těžištěm je samozřejmě hudba, a to především ta se vztahem k Bedřichu Smetanovi. Festival v neděli večer zahájí koncertní provedení slavných scén ze Smetanových a Fibichových oper.

O týden později v Měšťanské besedě vystoupí vynikající violoncellista Jiří Bárta s Kvartetem Martinů. V dalších dnech přijede do Plzně zazpívat a zahrát třeba mezzosopranistka Eva Garajová, Bohemia Saxophone Quartet či Pražský komorní orchestr bez dirigenta.

Smetanovy narozeniny

Na 4. března je pak připravena malá oslava narozenin Bedřicha Smetany. Letos by byly už sto osmdesáté osmé. Hlavním gratulantem bude klavíristka Jitka Čechová a kromě děl oslavencových zahraje i skladby Fryderika Chopina, Roberta Schumana a Franze Liszta.

Nejmenším divákům je pak určena speciální verze opery Rusalka. Zájem o ni byl tak velký, že už festival musel přidat druhé představení. Obě se uskuteční 11. února, a to v půl jedenácté a ve dvanáct hodin.

Zvláštní podobu bude mít letos Smetanovská klavírní soutěž. Zájem o spolupořadatelství totiž projevila Česko-čínská kulturní společnost, a tak stovky čínských klavíristických nadějí cvičí skladby Bedřicha Smetany, aby se pár nejtalentovanějších podívalo v březnu na finále soutěže do Plzně.

PROGRAMOVÉ TIPY:

5.2. Slavné scény z oper B. Smetany a Z. Fibicha
12.2. Jiří Bárta a Kvarteto Martinů
16.2. Sametový hlas a romantický klavír
18.2. Masopust
8.3. Karlík a továrna na čokoládu
10.3. Mechanický pomeranč
11.3. Livietta e Tracollo & La Serva Padrona
25.3. Legendární Pražský komorní orchestr v Plzni