Festival provoní čajem Vyšehrad

Místo obvyklého čaje o páté, zvou pořadatelé festivalu ČajoMír Fest na čaj při východu slunce.

Čajové kultury z celého světa, pochoutky orientální gastronomie, hudba a tanec Dálného východu nebo prostě jen odpočinek v parku na dece. To je nabídka programu druhého ročníku úspěšného festivalu ČajoMír Fest, tentokrát zaměřeného na korejské umění.

Největší středoevropské setkání čajových mistrů se koná v sobotu 21. srpna od východu slunce do 20 hodin v areálu Starého purkrabství na pražském Vyšehradě.

„Naším cílem je ukázat na jednom místě rozmanitost tradičních čajových kultur – z Asie, Afriky, Ameriky, Evropy – a představit návštěvníkům tohle nádherné umění,“ říká jeden z organizátorů festivalu Jaromír Horák.

Festival nabídne nejen setkání s čajem, ale i kulinářské a kulturní zážitky.
„Příchozí ochutnají tradiční pokrmy z Koreje, Japonska a dalších zemí Orientu. Navíc si budou moci přípravu jídel i vyzkoušet v rámci školy vaření Chefparade,“ slibuje Adam Dvořák, který má gastronomický program festivalu na starosti.

Hudba a bojové umění

Na ČajoMír Festu také vystoupí nejlepší čeští hudebníci se vztahem k orientu a východním kulturám. Návštěvníci se tak mohou těšit na zpěvačku Feng-yün Song, kytaristu Pavla Steidala, hráče na japonskou flétnu shakuhachi Vlastislava Matoušeka nebo formaci Marimba Mama a řadu dalších.

„Vše doplní ukázky tanců, tradičních bojových umění nebo workshopy s některými umělci, například hlasová dílna s paní Song,“ vysvětluje Květa Bílková z pořádajícího sdružení ČajoMír.

Areál festivalu je volně přístupný a návštěvníci zakoupením vstupenky, která je opravňuje k využívání doprovodných programů a čajové degustaci, podpoří realizaci celého festivalu.

Loni se prvního ročníku zúčastnilo na třiačtyřiceti degustačních místech sto dvanáct hostitelů, pětatřicet týmů ze sedmi zemí, celkově jej navštívilo přes dva tisíce návštěvníků.