Festival ukáže Jiřího Voskovce pohledem jeho dcery

Kvalitní filmy, ale i debaty se zajímavými osobnostmi nabídne sedmačtyřicátý ročník festivalu Academia Film Olomouc, který se v krajském městě usídlí od 17. do 22. dubna.

O cenu za nejlepší světový populárně-vědecký film bude soupeřit sedmnáct snímků, které pořadatelé vybrali z více než dvou stovek přihlášených.

„Zatímco filmy ze světa sázejí na vědecké zaměření, česká soutěž i v letošním roce nabídne pestrý pohled na českou společnost,“ uvedl jeden z organizátorů tradičního festivalu Ondřej Čížek.

Diváci se můžou těšit na bonbonek v podobě společného projektu čtyřiadvaceti českých filmařů tří generací s jednoduchým názvem „24“. Tvůrci, mezi nimiž nechybějí jména jako Olga Sommerová, Jiří Krejčík, Helena Třeštíková, Robert Sedláček či Vít Klusák dostali k dispozici dvě minuty, aby předvedli své osobité filmové vidění jednoho všedního dne.

Na své si podle organizátorů přijdou i příznivci historického dokumentu. „Snímek Muž s dýmkou Josefa Císařovského je fascinujícím dramatickým příběhem československého diplomata Josefa Korbela. Film Můj otec George Voskovec režisérky Libuše Rudínské zase sleduje jednu z nejvýraznějších osobností naší kultury z pohledu umělcovy v Česku naprosto neznámé dcery,“ nastínil Čížek.

Slavnostní udílení cen, které se odehraje v sobotu 21. dubna od sedmi hodin večer v kapli Božího těla v budově Konviktu, bude moderovat režisér a herec Jakub Kohák známý v poslední době ze seriálu Okresní přebor. „Chtěli jsme získat talentovaného režiséra, jehož práci obdivujeme. Populárně-vědecké filmy jsou v podstatě reklamy na vzdělání a Jakub Kohák podle nás natáčí ty nejlepší reklamy v Česku. Když se nedávno začal objevovat na televizních obrazovkách, bylo jasné, že je to i vynikající komediální herec,“ míní organizátorka Eva Votrubová.

Návštěvníci také mohou každý den navštívit Science Café neboli vědeckou kavárnu ve festivalovém stanu na Horním náměstí. „Setkají se tam například s bývalým rektorem a vynikajícím amerikanistou Josefem Jařabem, nebo s předním českým politologem Tomášem Lebedou,“ prozradil ředitel festivalu Jakub Korda.

Jeden z filmových bloků festivalu představuje výrazné osobnosti, které se povznesly nad dosavadní možnosti svých generací.

„Z promítaných dokumentů bude pro diváky bezpochyby největším tahákem snímek z produkce BBC s názvem Bill Gates: Jak šprt změnil svět. Přibližuje život nejbohatšího muže planety, který v pouhých dvaadvaceti letech vybudoval počítačový gigant,“ řekl Čížek.

Festivalový program nabízí i diskuzi na téma medicínské využití marihuany. Slovo dostane odborník Lumír Hanuš z univerzity v Tel Avivu, který svůj celoživotní výzkum začal v sedmdesátých letech v Olomouci.