Finové zkrotili bakterie. Na umělé orgány by se mohla používat celulóza

Na zdravotnické implantáty nebo umělé orgány by se mohla používat celulóza produkovaná bakteriemi

Na zdravotnické implantáty nebo umělé orgány by se mohla používat celulóza produkovaná bakteriemi Zdroj: Profimedia

Na zdravotnické implantáty nebo umělé orgány by se mohla používat celulóza produkovaná bakteriemi
2
Fotogalerie

Bakteriální celulózová nanovlákna vyrábějí aerobní bakterie, když mají dostatečný přísun kyslíku. Týmu vědců z finské univerzity Aalto z fakulty chemického inženýrství se podařilo posunout na novou úroveň kontrolu nad tvary, jaké se z této bakteriální nanocelulózy mohou vystavět.

„Výsledkem jsou duté, bezešvé objekty na bázi celulózy s danými tvary a s velikostí od cca 200 μm až po několik centimetrů,“ popisují finští vědci. Jejich příspěvek otiskl časopis Materials Horizons.

„Vyvinutý proces je snadnou a dostupnou platformou pro 3D biovýrobu, kterou jsme demonstrovali pro syntézu tvarů s vynikající věrností. Byla umožněna výroba dutých a složitých předmětů,“ popisuje jeden z autorů profesor Orlando Rojas.

Ve vývoji udržitelných materiálů, které by mohly překonat své konvenční syntetické protějšky, jsou organické nanomateriály právě jako bakteriální celulóza nejslibnější, uvádějí vědci v představení své práce.

Jako důkaz, že jejich 3D stavba nanocelulózy funguje, vystavěli z materiálu i tvar lidského ucha. Využití může mít bakteriální celulóza v medicíně třeba k výrobě umělých krevních cév, obvazů nebo implantátů. Materiál ale může najít uplatnění i v potravinářství nebo kosmetice. Jeho hlavní výhody jsou biokompatibilita, biologická odbouratelnost, pevnost a stabilita ve vysokých teplotách. Rojas byl na konci května oceněn ve svém oboru cenou sekce Americké chemické společnosti pro celulózu a obnovitelné materiály.