Kožní bakterie pomohou v boji s rakovinou

Bakterie. Ilustrační snímek

Bakterie. Ilustrační snímek Zdroj: Shutterstock

Specifický druh mikrobů přežívající na lidské kůži na ni má blahodárný vliv v případě jejího vystavení silné dávce UV záření: blokuje nekontrolované bujení kožních buněk. „Náš objev zdůrazňuje vliv, jaký mají mikrobi na lidské zdraví obecně,“ uvedla biochemička Lindsay Kalanová z University of Wisconsin-Madison. Vědci experimentovali s kmenem Staphylococcus epidermidis. Stafylokokové jsou nejčetnějším rodem, jehož zástupci s člověkem přežívají. 

Druh epidermidis vědce nicméně zaujal tím, že jedna ze sloučenin, kterou bakterie běžně produkovala – takzvaný 6-N hydroxyaminopurin neboli 6-HAP, silně připomínala jednu ze základních stavebních kyselin tvořících DNA. „Zajímalo nás, jestli tato látka je schopná narušovat její syntézu,“ vysvětlil prvotní zájem další z výzkumníků Richard Gallo z University of California v San Diegu.

Lékaři nakonec zjistili, že 6-HAP opravdu blokoval enzym vytvářející DNA řetězce a jejich růst. To je zaujalo natolik, že vyzkoušeli 6-HAP na lidských kožních rakovinných buňkách, u kterých právě nekontrolovaný růst a vznik změn na řetězcích DNA způsobují růst tumorů. Překvapivě enzym totožný proces nevykázal u zdravých kožních buněk, které jeho vliv ze zatím neznámých důvodů byly schopné blokovat.

Poslední test vědci učinili na nahých myškách, které po dvanáct týdnů silně osvěcovali ultrafialovým světlem: myši ošetřené proteinem si vyvinuly maximálně jeden tumor. Kontrolní skupina jich měla čtyři a více na jedince. Enzym fungoval jak ve formě injekce, tak krému.