Firmy řeší se státem zavádění úsporných standardů pro nové budovy

Firmy sdružené v iniciativě Šance pro budovy zahájily s Ministerstvem průmyslu a obchodu jednání o „cestovní mapě“, která určí postup při zavádění energeticky úsporných kritérií do tuzemského stavebnictví. Od roku 2019 mají mít podle návrhu všechny nové budovy téměř nulovou spotřebu energií.

„Blížíme se k velké modernizaci českého stavebnictví, která je řešením mnoha problémů. České budovy jsou dnes ve špatném energetickém standardu, zdroje energie pochází z nestabilních regionů a znečišťují životní prostředí a navíc za ně platíme vysoké účty,“ řekl koordinátor iniciativy Petr Holub.

Podle návrhu mají od roku 2017 v Česku vznikat jen takové veřejné budovy, které budou postavené v takzvaném pasivním standardu, tedy že budou mít téměř nulovou spotřebu energie. Od roku 2019 by se to podle Holuba mělo týkat všech nových budov. Iniciativa souvisí s loni přijatou směrnicí Evropské komise o energetické náročnosti budov, podle které do 31. prosince 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy byly budovami s téměř nulovou spotřebou energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

U nízkoenergetických domů nesmí roční spotřeba tepla na vytápění překročit 50 kilowatthodin na čtvereční metr. Pasivní domy a byty nesmí za rok spotřebovat na topení víc než 15 kilowatthodin na metr čtvereční. Běžná česká novostavba podle společnosti EkoWatt spotřebuje ročně na vytápění zhruba 100-120 kWh na metr čtvereční. Šance pro budovy vznikla na začátku letošního roku. Zastřešuje firmy sdružené v České radě pro šetrné budovy a v Centru pasivního domu.