Forsyth fandům nepřipravil příliš složitou hru

Klasik thrillerů.
Frederick Forsyth patří
mezi nejznámější tvůrce
špionážních thrillerů. Ne
vždy se mu ale podaří
napsat mistrovské dílo

Klasik thrillerů. Frederick Forsyth patří mezi nejznámější tvůrce špionážních thrillerů. Ne vždy se mu ale podaří napsat mistrovské dílo Zdroj: profimedia.cz

Pravděpodobně není známějšího autora špionážních a politicky zabarvených thrillerů než Frederick Forsyth. Slávu mu přinesl především úspěch bestselleru Den pro Šakala z roku 1971, v němž se nájemný vrah pokusí zavraždit francouzského prezidenta Charlese de Gaulla.

Spisovatel, jenž byl původním povoláním novinář, ve svých prózách hojně používá žurnalistickou preciznost při získávání faktických informací. Kombinuje v nich hustou síť předkládaných informací s vyprávěcím talentem, čímž vznikají bezesporu čtenářsky vděčná díla. V komerčně úspěšném literárním provozu však vždy v pozadí existuje tenká hranice mezi funkčním schématem konstruování příběhu a autorským selháním. A tvůrčí vyprahlost je tím hlavním, nač ve Forsytheově novince Kobra neustále narážíme.

Vše začíná na washingtonském předměstí, kde na následky předávkování kokainem umírá mladík, jehož matka pracuje jako servírka pro amerického prezidenta. Shodou okolností se o tomto skonu mladého života dozvídá hlava Spojených států, jejíž vzezření a původ velmi nápadně připomíná Baracka Obamu, a začíná se připravovat tak trochu naivní a nepravděpodobný pokus vymýtit distribuční síť drogové mafie vedoucí ke kolumbijskému Kartelu.

Přesně ve střihu akčních trháků konce osmdesátých a počátku devadesátých let, musí být tento úkol svěřen osobě nadlidských schopností a vůle. Tímto hrdinou je Paul Devereaux, čtenářům známý již z autorovy knihy Mstitel, jemuž se přezdívá Kobra. Popisuje jej jako klidného, chladného zabijáka, nábožensky založeného komunistobijce ve službách Boha a vlasti.

Tedy máme superhrdinu s velmi silným ideologickým zanícením, teď ještě najít ten správný plán. I ten má Kobra po ruce a neváhá o jeho účinnosti přesvědčit samotného prezidenta USA. Poté, co dostává od ústředního velení posvěcení, vysoký rozpočet a volné ruce, může se naplno rozjet monstrózní špionážní akce pro potlačení celosvětového obchodu s kokainem. Co překvapí nejvíce, je naprosto hladký průběh téměř veškerého konání rozsáhlého speciálního týmu. Úspěch střídá další úspěch a devastace kolumbijského byznysu s drogami je na dohled.

Silně ideologicky zabarvený nejnovější román Fredericka Forsytha splňuje takřka všechna očekávání žánru a rozhodně neurazí pravidelné čtenáře jeho próz. Přesto se nelze ubránit pocitu, jak moc kniha šustí rutinérstvím. Forsyth si vybral aktuální společenská témata, jež do románu bez ladu a skladu nasoukal, aniž by čtenáři bylo jasné, jaký cíl vlastně sleduje. Jediným vysvětlením tedy zůstává vidina balíku peněz z jejího prodeje, a to se počítá.

Autor je spolupracovníkem redakce

Frederick Forsyth: Kobra

Nakladatelství: Euromedia Group, 2011
Překlad: David Petrů
Hodnocení: 50 %