Fotbal žen na vzestupu

ženský fotbal

ženský fotbal Zdroj: profimedia.cz

Fotbalové mistrovství světa žen, které začalo začátkem července v Německu, dospělo do vyřazovací fáze. Finále se hraje v neděli. Průběh turnaje dokázal, že ženský fotbal už není jen zábavou pro pár set hráček. V posledních letech zaznamenal velký rozvoj a stoupá i jeho obliba mezi fanoušky.

Německo patří mezi fotbalové země a dokazuje to i mistrovství světa žen. Turnaj se tu hraje na devíti stadionech. Měsíc před začátkem šampionátu bylo vyprodáno 670 tisíc vstupenek, což je přes 75 procent všech lístků ve volném prodeji. „Jsme velice potěšeni pozitivní reakcí, kterou šampionát v Německu vzbudil,“ uvedla pro web FIFA šéfka organizátorů turnaje Steffi Jonesová.

Cílem organizátorů je zaplnit stadiony z 80 procent. Do prodeje šlo 900 tisíc vstupenek na 32 zápasů. Ceny se pohybují v různých relacích od nejlevnějších za šest eur po vstupenky dražší než sto eur. Nejdražší jsou lístky na nedělní finále, za nejlepší místa se platí 200 eur.

O popularitě ženského fotbalu v Německu svědčí i čísla z minulých turnajů. V roce 2003 vyhrály Němky světový šampionát v USA. Finále sledovalo u televizních obrazovek 12 milionů Němců. Triumf týmu přišlo oslavit na náměstí ve Frankfurtu deset tisíc lidí. Také FIFA, jež šampionát zastřešuje, se snaží zvýšit zájem o ženský fotbal. Zástupci federace absolvovali před šampionátem tour po několika státech, kde propagovali nejen blížící se turnaj, ale především ženský fotbal obecně. Navštívili například Austrálii, Japonsko, Nigérii, Anglii, Švédsko, ale i Brazílii, Kolumbii nebo USA. Rozhovor se Steffi Jonesovou odvysílala i stanice CNN a podle informací FIFA vidělo pozvánku na šampionát více než 260 milionů domácností ve 200 zemích světa.

Konec domácích

Sledovanost turnaje zřejmě ovlivní čtvrtfinálové překvapení. Domácí Němky, vítězky posledních
dvou šampionátů z let 2003 a 2007, prohrály ve čtvrtfinále v prodloužení 0:1 s Japonkami. Jeden
z největších favoritů turnaje tak do medailových bojů nezasáhne.