Fotojatka slibují masovou podívanou

Na Černé věži, zdech historických domů, v Bazilice i na dalších místech Českých Budějovic uvidí lidé snímky světových fotografů.

Fotografie promítané historických domech, podkreslené hudbou. Prostě jiné, než jsou lidé na výstavách zvyklí. To jsou Fotojatka v Budějovicích. „Diváci nejvíc oceňují, že fotky ukazujeme jinak,“ vysvětlil ředitel festivalu Martin Šálek. Na tento nápad přišel poté, co se vrátil z Íránu a přivezl plno fotografií, které pak představil za zvuků místní muziky. Tato forma diváky zaujala tím, že se na snímky mohou soustředit tak dobře jako v kině a hudba jim dodá atmosféru.
Snímky autorů, kteří patří do současné špičky české a světové tvůrčí a dokumentární fotografie, naplní program festivalu od čtvrtka 8. do neděle 11. dubna. Čtvrtý ročník akce se opírá o úspěch z minulých let, díky němuž se Fotojatka vzniklá v Budějovicích rozšířila také do Brna a Prahy. Při Fotojatkách se někteří autoři promítání zúčastní, takže s nimi diváci mohou debatovat. A nejen to – součástí budou dva sobotní workshopy. Jeden povede Švýcar Jean Revillard, který získal několik cen World Press Photo. Druhým vyučujícím bude známý fotograf slovenské nové vlny Miro Švolík.
První akcí bude čtvrteční promítání na fasády vybraných domů. Začíná v osm večer, trasu najdou zájemci na www.fotojatka.cz, kde je i celý program. V pátek bude centrem dění Bazilika. V půl šesté tam začne vernisáž skupiny Setkání a hodinu poté hlavní festivalová fotoprojekce jedenácti významných autorů z Česka i z ciziny. Zahraniční tvůrci jsou letos v mírné převaze. Hvězdou bude Antonín Kratochvil, fotograf českého původu žijící v USA, který je světovou legendou novinářské fotografie. Lidé uvidí jeho sérii Road Work. „Zrovna fotí na Slovensku, ale do Budějovic bohužel nestihne přijet,“ upřesnil Šálek.
Za objev tohoto ročníku považuje Španěla Chemu Madoze, který tvoří vtipná a hravá zátiší. Zajímavým autorem je také třeba Kanaďan Christopher Herwig, který ukáže sérii neobvyklých postřehů z cest po zemích bývalého SSSR. Čechy a Slováky zastoupí Evžen Sobek, Tomki Němec a Michal Novotný, kteří předvedou rozličné přístupy k dokumentu.
Poprvé se festival vydá do fotografické historie a uvede proslulé, sto let staré barevné fotografie Sergeje Prokudina-Gorského, který v letech 1905–1915 nafotil všechny kouty carského Ruska ranou technikou barevné fotografie.
Sobotu zakončí přednáška pedagoga Jiřího Siostrzonka a koncert skupiny Smutný Karel. Pro děti je na neděli připravená fotografická dílna.