Gastronomická procházka po břehu Brněnské přehrady
Když Jára Cimrman popisoval v jedné ze svých her výpravu na severní pól, postěžoval si, že na zamrzlé pláni není ve srovnání s výletem na Kokořín ani kiosek s buřty. Pokud by se stejná expedice vydala na Brněnskou přehradu, zaplnila by si břicha dosyta. Přesvědčil se o tom i redaktor Sedmičky, který zjišťoval, co všechno v nové sezoně výletníkům nabízí restaurace, bufety a stánky podél přehrady.
Ještě než se člověk dostane od tramvajové zastávky Přístaviště k vodě, potká na zhruba dvousetmetrovém úseku na dvě desítky podniků. Převažují kiosky s rychlým občerstvením, jehož ceny se často výrazně liší. „Zatímco párek v rohlíku nedaleko zastávky stojí jen dvanáct korun, u přístaviště je už o pět korun dražší,“ upozorňuje na ceník jeden z výletníků Martin Kopřiva.
Stejné je to i s cenou langošů. Rozdíl v ceně je i deset korun. „Nedojdeme ani k přístavišti a z peněženky mi zmizí první stokoruna. A to jenom poškádlíme s dětmi a manželem žaludek,“ poznamená například Andrea Syslová. Další pětistovku má v plánu utratit posléze. „Určitě si někam zajdeme na pozdní oběd. Děti budou chtít palačinky, k tomu nějaké pití. Peníze jen létají,“ konstatuje Syslová.
Provozovatelé občerstvení i restaurací se těší, že napuštěná přehrada přiláká letos více lidí. „Otevírali jsme v době, kdy byla přehrada bez vody. Byl to trochu krok do tmy, ale lidé chodili i tak. Dá se říci, že vypuštěná přehrada naše tržby neohrozila a letos to bude ještě lepší,“ říká David Martinec, jednatel společnosti, která provozuje restauraci Jednička.
Jeho slova potvrzuje i zahrádka před podnikem, kterou ve slunném odpoledni zaplnilo zhruba třicet lidí. „Mají tady jeden z nejlepších hamburgerů v Brně. Je sice skoro za sto dvacet korun, ale je z pravého hovězího masa. V ceně jsou i hranolky a zelenina. Jsem na výletě, tak proč za dobré jídlo nepřiplatit. Pořád lepší, než za nějakou napodobeninu dát čtyřicet korun na stánku,“ hodnotí Zdeněk Kopta.
Kilo masa k obědu
V nabídce rychlejších jídel lze u přehrady najít i zajímavé speciality. Například v Country saloonu, který stojí jen pár metrů od lodního depa, si může host objednat grilovanou makrelu za pětasedmdesát korun. Na stejném místě lze rovněž spáchat úplnou potravinovou sebevraždu. Stojí pět set korun skoro kilogram.
„Za tu cenu dostane grilovanou krkovičku, kuřecí prsa, uzená žebra, trampskou cigáru a domácí libovou čabajku. K tomu samozřejmě zeleninovou oblohu a pečivo,“ vyjmenovává složení gastronomické bomby provozní podniku Zbyněk Jaroš. Výletník, který nechce z jídla prasknout, si může vybrat z široké nabídky bílého masa čerstvě upravených ryb. Ať už sladkovodních, nebo mořských.
Vedoucí Rybářské bašty Eva Pelcová tvrdí, že se loni na restauraci podepsala krize. Hosté se prý hodně dívali na pravou stranu jídelního lístku, kde jsou napsané ceny. „Přitom máme celoroční provoz a nabízíme slávky, krevety, uzené úhoře, kapry, říční ráčky, kalamáry a také nejoblíbenější rybu posledních let, pangase,“ pročítá Pelcová pestrý jídelníček.
Gurmány by v rybí restauraci mohli potěšit především pstruzi pocházející z Punkvy. „Rybáři je tam na rozdíl od jiných dodavatelů nekrmí masokostní moučkou. Pstruh pak má zcela jiné maso a úplně jinou chuť,“ vysvětluje Pelcová s tím, že hosta lze nalákat i na častější změnu nabídky. I když je hlavním tahákem rybí maso.
„Smažák“ vede
Dušan Brzobohatý, který provozuje výletní hospodu Princezna, se snaží měnit jídelní lístek několikrát za sezonu. Jeho aktivitu však výletníci nijak zvlášť neoceňují.
„Lidé si mohou pochutnat na italské, slovenské nebo staročeské kuchyni. Jenže většina hostů má jedno a to stejné přání. Smažený sýr s hranolky a tatarkou,“ povzdychne si Brzobohatý.
Pokud je slunečné počasí a výletní hospoda je plná hladových lidí, rozkrájí kuchař v Princezně třeba i tři cihly sýra za den. „Je to pořád stejné. Připluje parník, z něj se vyhrnou výletníci a mají zhruba půlhodinku na to, aby se najedli. Chtějí se najíst hlavně rychle, a tak volí právě smažený sýr. Jen málokdo si objedná masitý pokrm,“ přibližuje Brzobohatý přání hostů.
Rychle se najíst je zlozvyk, kterým podle majitelů reastaurací trpí většina výletníků. „Vítězí především tradiční česká chuť a klasika. Španělský ptáček s rýží, moravský vrabec s knedlíkem a zelím, svíčková na smetaně, nebo pečené kuře. Za většinu hotovek zaplatí host necelých osmdesát korun. Kdo nemá velký hlad, dá si alespoň polévku. Favoritem je dršťková a fazolová,“ říká kuchař z restaurace U Šuláka.
Někteří majitelé podniků první květnový víkend ještě nechali zavřené dveře. Výletníky přivítají až v sobotu 8. května. Tehdy vypluje na hladinu Brněnské přehrady flotila parníků.