Gaudího pohádková Barcelona

Z třpytivé fasády Casa Batlló tvořené barevnou mozaikou vyčnívají balkony ve tvaru lebek.

Z třpytivé fasády Casa Batlló tvořené barevnou mozaikou vyčnívají balkony ve tvaru lebek. Zdroj: Miloslav Hamrik

Slavná katalánská metropole se už dávno propracovala do první desítky nejvyhlášenějších a nejnavštěvovanějších měst Evropy. Lví podíl na tom má především jeden muž - geniální architekt Antoni Gaudí, jehož fantastické stavby jsou pro Barcelonu tímtéž, čím je pro Prahu Karlův most či Pražský hrad.

Každý návštěvník Barcelony bývá od první chvíle unesen zvláštní bohémskou atmosférou, kterou toto město vyzařuje. Centrum města totiž představuje zvláštní propletenec živých bulvárů, přeplněných hospůdek a tapas barů, přičemž nejslavnější a nejbláznivější ulicí je starobylá třída La Rambla, kterou každý den okupují stovky stánkařů, prodejců a hlavně desítky živých soch předvádějících všechno možné od statných gladiátorů a podivuhodných robotů až po miminka v kočáře.

Perla gotické čtvrti

Po La Ramble se projde každý, každý také musí prozkoumat středověkou gotickou čtvrť, navštívit katedrálu a zajít se podívat na pláž či do rybářských restaurací v Barcelonetě. Jenže to jsou lákadla, která najdete víceméně v každém druhém evropském městě. Co však nikde jinde zažít nemůžete, je návštěva pohádkových domů Antoniho Gaudího, které patří k největším klenotům lidstva a od roku 1984 jsou také zařazené na seznam světového dědictví UNESCO.
Samozřejmě slavná Gaudího katedrála se stále dostavuje a pohled na šedivé věže obklopené vysokými jeřáby není zrovna úplně sexy. Navíc se tu od rána do večera tvoří nekonečná fronta, která obnáší dobré dvě hodiny čekání, takže spoustu návštěvníků města odradí. Ale Gaudího stopy jsou ve městě téměř všude. Zřejmě nejkrásnějším místem gotické čtvrti a nejpůvabnějším náměstím celé Barcelony je moderní Placa Reial, které vzniklo v polovině 19. století a dodnes fascinuje svou velkorysostí a koloniálním nádechem, za kterým jsou podepsány nejen úchvatné fasády paláců, ale také obrovské palmy. I tady zanechal rukopis Gaudí – podle jeho návrhu vznikly místní lampy. A stačí přejít La Ramblu směrem k arabské čtvrti El Raval a narazíte na Palác Güell, který Gaudí postavil pro svého celoživotního mecenáše. Přestože nepatří k největším Gaudího klenotům, prošel minulý rok rekonstrukcí a je částečně zpřístupněn veřejnosti (vstupné činí deset eur).

Z třpytivé fasády Casa Batlló tvořené barevnou mozaikou vyčnívají balkony ve tvaru lebek.Z třpytivé fasády Casa Batlló tvořené barevnou mozaikou vyčnívají balkony ve tvaru lebek. | Miloslav Hamrik

V němém úžasu

Největším zážitkem je ovšem prohlídka domu Casa Batlló s nádhernou fasádou a úchvatným obývacím pokojem v prvním patře, ve kterém si možná budete připadat jako uvnitř neznámého živočicha. Ideální je přijít hned na devátou, kdy se památka otvírá – jen tak máte možnost, že jste v některém z pokojů úplně sami. A přestože jste možná viděli interiér tohoto domu na obrázku, stejně zůstanete „zírat“ na pohádkovou architekturu v němém úžasu. Gaudího stavby jsou totiž výsledkem geniální fantazie inspirované tajemným světem přírody, přičemž však stavitel klade důraz na vizuální rozkoš, takže si v nich připadáte doslova jako v nějakých bláznivých filmových kulisách. Navíc můžete prozkoumat celý dům, který je samozřejmě ponechán v původním stavu včetně terasy, barevných komínů, působivého atria či bláznivých schodišť, a objevovat tak stovky nejrůznějších překvapivých detailů. Jakmile vyjdete ven, budete ochotni odpřisáhnout, že jste právě viděli jeden z nejkrásnějších domů světa.

Co bohužel není úplně příjemné, je poměrně vysoká cena, která se platí za prohlídku: v Casa Batlló se v loňském roce opět zdražovalo, takže zaplatíte již úctyhodných 20,35 eura. Také v sousedním Casa Mila, který stojí jen o kousek dál, stoupla cena lístku pro dospělého na 16,5 eura. Přesto by ani tento dům neměl návštěvník Barcelony vynechat. Výhodou Casa Mila je totiž nejen procházka po úžasné střeše, ale také prohlídka kompletně zařízeného původního bytu či návštěva magického podkroví.

Báseň vytesaná v kameni

Další povinnou zastávkou je pak famózní katedrála – bohužel zde se musíte připravit na poněkud nemilé maličkosti, které dojem z úchvatné stavby kazí. Jednu z nich představují obrovské jeřáby, spousta materiálu a čilý stavební ruch, neboť se stále staví. Podle posledních informací by měla být dokončena v roce 2026, tedy přesně sto let po smrti svého geniálního tvůrce.

Monumentální La Sagrada Familia je jednou z nejpozoruhodnějších staveb na světě.Monumentální La Sagrada Familia je jednou z nejpozoruhodnějších staveb na světě. | Miloslav Hamrik

Katedrála je nabitá obrovským množstvím symbolů. Tak třeba čtyři věže vysoké sto metrů jsou symbolem čtyř apoštolů. Gaudí je také autorem průčelí zobrazujících narození Krista a mnoha dalších detailů. Úžasná dekorativnost stavby, barevné mozaiky a poněkud divoké, jakoby ubíhající či mizející linie, jsou skvělým příkladem extrémní secesní fantazie skloubené s gotickou duší. Ne nadarmo papežský nuncius Ragonesi už v roce 1915 o Gaudího katedrále prohlásil: „Připomíná mi nejkrásnější báseň vytesanou v kameni.“ Pokud se chcete vyhnout davům (i když v turistické sezoně to téměř není možné) a také ulehčit svým peněženkám, vydejte se na návštěvu Parku Güell, který je také Gaudího dílem. Ten začal Gaudí budovat před sto lety, opět ve spolupráci se svým mecenášem Eusebiem Güellem. A znovu zde vytvořil nádhernou říši nespoutané fantazie, v níž dominují pohádkově rozmarné tvary a četné zvířecí motivy. Ostatně ne náhodou i tady točil Woody Allen scény do své oslavné filmové básně připravené na počest města s názvem Vicky Cristina Barcelona.

Co ochutnat Zajděte si do přímořské čtvrti Barceloneta na grilované slávky či černou „sépiovou“ paellu, která je u nás méně známá. Pokud milujete sladkosti, zastavte se na náměstí před bazilikou Santa Maria del Mar v obchůdku Bubó (bubo.es). Kulinářské poklady místního cukráře jsou neodolatelné. Co vyzkoušet Projeďte se po městě nebo se projděte s průvodcem. Okružní jízda vyhlídkovým autobusem vyjde na 25 eur (děti od tří do 12 let platí 15 eur). Dvouhodinová procházka gotickou čtvrtí s výkladem stojí 15 eur pro dospělého a pět eur pro dítě. Co nakoupit Jedním z nejcennějších kulinárních pokladů Španělska je slavná sušená šunka, a to buď z obyčejného vepřového, nebo ze speciálního černého plemene, které se živí žaludy. Od toho se také odvíjí její cena, ty nejdražší kýty vyjdou i na 15 tisíc korun. Slavnou šunku můžete nakoupit v tržnici u třídy La Rambla.