Google se mění v Alphabet, investoři oceňují přehlednost

Google

Google Zdroj: ctk/AP

Vytvoření holdingové společnosti Alphabet, které v pondělí ohlásil Google, lze podle některých pozorovatelů vnímat jako pokus provozovatele největšího světového internetového vyhledávače soustředit se na své ambicióznější projekty. Investoři by zároveň mohli dostat víc informací o tom, jak si stojí její různorodé podnikatelské aktivity, napsala agentura Reuters.

Britský list The Guardian dnes na webu poznamenal, že technologický gigant Google se dostal pod tlak, když jeho zakladatelé využili ohromný úspěch internetového vyhledávače na podporu rizikovějších projektů, jako jsou autonomní vozy, zařízení pro chytrou domácnost, balóny pro rozšíření internetového pokrytí či špičkový lékařský výzkum.

Analytik společnosti BGC Partners specializující se na oblast technologií Colin Gillis uvedl, že změna firemní struktury poskytne „pravdivější obrázek“ o charakteru a specifikách hlavních operací Googlu. Ten by prý díky reorganizaci naopak mohl vyzdvihnout do popředí i své další aktivity.

Něco jako Berkshire Hathaway nebo GE

Připravovaná firemní struktura se podobá způsobu organizace společností, jako jsou Berkshire Hathaway či General Electric, napsal Reuters. Ten spočívá v centrální divizi, která řídí celofiremní aktivity, jako jsou třeba finance, a v relativně nezávislých divizích zaměřených na konkrétní oblasti. Divize Google bude podle nové firemní struktury kromě internetového vyhledávače zahrnovat také mapovou službu a server YouTube.

Sundar PichaiSundar Pichai | CTK„Štíhlejšímu“ Googlu bude šéfovat Sundar Pichai

Šéfem holdingu Alphabet bude spoluzakladatel Googlu Larry Page. Další ze zakladatelů Sergey Brin bude zastávat funkci prezidenta a výkonným předsedou bude Eric Schmidt. „Štíhlejší“ Google, kterému bude šéfovat Sundar Pichai, podle The Guardian „vycházející hvězda Silicon Valley“, bude největší dceřinou společností v plném vlastnictví Alphabet.

Krok Googlu podle šéfa společnosti Destination Wealth Management Michaela Yoshikamiho naznačuje, že firma s „veškerou pravděpodobností“ nesníží tempo svých experimentálních aktivit, kam patří třeba právě samořiditelná auta.

Žádné projekty pod značkou Alphabet

Google dal podle Reuters zároveň jasně najevo, že tím, že vytváří mateřskou Alphabet, nemá v úmyslu vytvářet produkty a značky pod tímto názvem. Kdyby tomu tak bylo, společnost by mohla narazit na problémy kvůli možnému porušení práv k ochranné známce. Slovo Alphabet (abeceda) mají v názvu stovky malých firem. Kromě toho existuje v USA přes sto zápisů ochranných známek, které obsahují slovo alphabet nebo nějakou jeho blízkou variantu.

Akcie Googlu v prodlouženém obchodování na Wall Street v pondělí zpevnily až o sedm procent.