Google X: tajná laboratoř, kde se sny mění v realitu

Google

Google Zdroj: Google CZ

Představte si místo, kde by vaše lednička byla připojená k internetu aby zjistila, jaká teplota je nejlepší pro jakou zeleninu, váš talíř by posílal na sociální síťě příspěvky o tom, co právě jíte a kde by za vás šel pracovat osobní robot, abyste si mohli přispat. Nemožné? Ani ne. V přísně tajné laboratoři „X“ společnosti Google je toho možné ještě více. Google tam schovává přes stovku podobných nápadů.

Celá laboratoř je opředena velkým tajemstvím. Lidé, kteří do ní mají přístup, toho moc nenamluví a většina zaměstnanců Googlu ani neví, že nějaké takové místo existuje. Přesto se kusé informace dostaly na veřejnost. Většina projektů je zatím ve fázi příprav, jeden projekt by však měl opustit zdi laboratoře ještě letos.

„U většiny společností ze Silicon Valley se inovací rozumí vytvoření nějaké on-line aplikace a následné reklamy, ale Google to dělá jinak. Jsou o hodně napřed“, řekl k tomu Rodney Brooks, emeritní profesor z laboratoře MIT Computer Science

Roboti kam se podíváte, nebo „Web of things“, to je Google X

Roboti figurují v mnoha „Googlích“ nápadech. Lidé, obeznámení s děním v laboratoři tvrdí, že flotily robotů by mohly pomoci se sběrem informací či nahrazovat lidi při fotografování ulic pro Gogole Maps. Jiní roboti mohou být určeni pro domácnosti a kanceláře, kde by mohli pomáhat dokonce na dálku.

Další nápad byl v květnu představen na konferenci softwarových vývojářů pod názvem „Web of things“. Jde o revoluční způsob propojení domácích objektů s internetu. Google má už dost úspěchů s propojováním internetu jako takového, teď tedy vsadila na to, aby se součástí webu staly i zahradní květináče, kávové konvice, nebo žárovky. Vše by mohlo být také ovládané na dálku. Do konce roku by chtěl Google představit žárovky propojené do takovéto sítě, které by pomocí bezdrátové sítě komunikovaly se zařízením s OS Android.

Ani výtah do vesmíru není pro Google pouze snem

Pro Google, který používá techniky umělé inteligence a automaticky se v průběhu hledacích algoritmů učí, nemusejí být některé exotické projekty až tak dalekosáhlé jak se na první pohled jeví.

Například vesmírné výtahy, již dlouho existující fantazie zakladatelů Googlu a jiných podnikatelů v Silicon Valley, by mohly sbírat informace nebo dopravovat věci do vesmíru. Teoreticky to znamená cestování do vesmíru bez raket pomocí kabelu ukotveného na Zemi. „Google sbírá data světa a nyní by mohl sbírat data sluneční soustavy“ uzavřel Brooks.