Googlu se prý nelíbí ruský přístup k internetu. Ruší tam oddělení

Google

Google Zdroj: ctk/AP

Americká internetová společnost Google údajně plánuje uzavřít své inženýrské oddělení v Rusku, pracovníky v jiných oblastech své činnosti ale prý v zemi ponechá. Google, který je provozovatelem největšího internetového vyhledávače na světě, se tak prý rozhodl poté, co Moskva schválila opatření, která regulují způsob vyjadřování na internetu.

Google prý plánuje v Rusku ponechat větší počet zaměstnanců, kteří se soustředí na prodej, obchodní vztahy, uživatelskou podporu, marketing a vztahy s veřejností. Informoval o tom deník The Wall Street Journal (WSJ). Mluvčí společnosti ale odmítl sdělit, jak velký zbývající ruský tým bude. Neuvedl ani, kolik pracovníků tam Google nyní má.

V Rusku začne příští rok platit nový zákon, který vyžaduje, aby se údaje o ruských občanech uchovávaly v datových centrech v Rusku. Za porušení pravidel týkajících se osobních dat bude internetovým firmám v zemi hrozit pokuta.

Internet podle Ruska: povinné registrace, dílo CIA

Už letos začal v Rusku platit jiný zákon, který po autorech internetových blogů s nejméně 3000 čtenáři denně požaduje, aby se registrovali u vládních úřadů a poskytli svou trvalou adresu. Blogeři nesmí podle tohoto zákona šířit nepravdivé informace a používat sprostá slova.

Pro Google nepatří ruský trh k nejsnazším už nějakou dobu, poznamenává WSJ. V zemi funguje domácí internetový vyhledávač Yandex, který v nedávném sdělení regulátorům uvedl, že ve třetím čtvrtletí ovládal přes 60 procent domácího trhu s vyhledáváním na internetu.

Ruský prezident Vladimir Putin, který sám nepoužívá elektronickou poštu, v dubnu vyvolal obavy, že Kreml by mohl chtít omezit přístup na internet, když prohlásil, že web je projektem, kteří vytvořili špioni z americké CIA. Proti tomu se ve čtvrtek v odpovědi agentuře Reuters ohradil vynálezce webu Tim Berners-Lee, původem Brit. Internet, který tento programátor vynalezl v roce 1989, byl podle něj vytvořen s finanční pomocí od vlády Spojených států. Sloužil však jako nástroj k propojení a výměně informací mezi členy akademické obce na různých univerzitách.