Graffiti vyvolávají rozporuplné pocity. Město hledá řešení

Občanům Berouna vadí čmáranice hlavně na nových nebo upravených domech a památkách.

Jedni je považují za nepochopené umělce, druzí je nazývají vandaly a jejich výtvory zatracují. Řeč je o sprejerech. Nočních přízracích v kapucích, které málokdo viděl při tvorbě, ale na jejich díla člověk naráží na každém kroku.
V Berouně se občané mohou potkat s graffiti na každém rohu. „Sprejerství je velký a letitý problém. Myslím, že je těžko řešitelný, a docela mě štve, že nevíme, jak na to,“ řekl k problematice starosta Berouna Jiří Besser.

Poničených míst přibývá

Vandalové si pro své výtvory vybírají dálniční mosty, opuštěné objekty, ale i autobusové zastávky, fasády čerstvě natřených domů a vlakové soupravy. Právě poničená veřejná místa vadí lidem nejvíc. „Nějaké klikyháky ať si dělají doma. Připadá mi naprosto nesmyslné ničit nově opravený nebo natřený dům,“ řekla Marie Prošková z Počapel. Míst poničených sprejery stále přibývá. „Sprejerství považujeme za stálý problém, nicméně v poslední době jsme zaznamenali mírný nárůst nových případů,“ podotkl velitel Městské policie Beroun Pavel Novák.

Adrenalin je droga

Od roku 2001 zákony proti vandalům přitvrdily. Sprejeři mohou jít až na osm let do vězení. To ale některé jedince k nočním výletům a ilegálnímu malování ještě více svádí. V žilách proudící adrenalin je pro ně drogou. „Bohužel, od letošního roku nemáme přístup do statistik, nicméně můžeme říct, že vandalů jednoznačně neubývá,“ uvedla mluvčí Policie ČR v Berouně Marcela Pučelíková. Kvůli anonymitě, v jaké sprejeři pracují, je ve většině případů těžké konkrétního pachatele chytit a potrestat. „Samozřejmě, že evidujeme úspěšné zásahy, kdy jsme odhalili sprejery, ale většinou je to jeden případ z mnoha,“ konstatovala policejní mluvčí.

Umění i vandalismus

Názory na graffiti jsou různé. Někteří v něm vidí umění. „Ke sprejování jsem se dostal jako k odvětví umění a beru ho tak,“ řekl o svých začátcích sprejer s přezdívkou Saurus. Jeho výtvory zdobí staré opuštěné domy, monotónní šedivé podchody a sloupy podpírající dálniční mosty. Dají se barevné klikyháky a obrazce na stěnách považovat za umění?
„Myslím, že graffiti jsou pro spoustu mladých, výtvarně nadaných lidí způsobem, jak se vyjádřit a dostat svoje díla mezi lidi. Sprejerství může být vandalismem i uměním. Je rozdíl jestli se někomu podepíšeš na dům nebo když něco stvoříš pod dálničním mostem. Třeba když vidím posprejovaný kostel, tak se mi udělá zle, ať už je na něm sebelepší dílo,“ mínil Saurus. V některých městech přistoupilo zastupitelstvo k ochranným postřikům fasád nebo zvýšenému kamerovému dohledu. V Berouně je situace složitější. Kamerový systém pomáhá jen na několika místech města a dá se říct, že sprejery vytěsňuje do jiných částí. „V centru Berouna je situace o to složitější, že preventivní postřiky se nesmí použít na památkové objekty,“ konstatoval Jiří Besser. Nezbývá tedy zřejmě než čekat, že vandalové jednou dostanou rozum.